Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Боєприпаси з Індії надходять в Україну попри протести Росії, — Reuters

Артилерійські снаряди, які продавали виробники зброї з Індії, перенаправляються покупцями з Європи до України. Водночас Індія не втручається, щоб зупинити торгівлю, попри протести Росії.

Як повідомляє Reuters, передача індійських боєприпасів для підтримки оборони України відбувається вже понад рік. 

Зазначається, що Москва порушувала це питання щонайменше двічі. На початку цього року речник міністерства закордонних справ Індії Рандхір Джайсвал заявив, що його країна не відправляла і не продавала Україні артилерійські снаряди.

Росія, яка постачає понад 60% зброї до Індії, є цінним партнером для Делі. У липні Моді обрав Москву для своєї першої двосторонньої міжнародної поїздки після обрання на третій термін.

Під час іншої зустрічі у липні в Казахстані між високопоставленим індійським дипломатом Субрахманьямом Джайшанкаром і Лавровим російський міністр наполягав щодо індійських боєприпасів, які використовують українці проти російської армії, і поскаржився, що деякі з них виготовлені державними індійськими компаніями.

Експерт з безпеки Південної Азії в Королівському коледжі Лондона Уолтер Ледвіг наголосив, що відведення відносно невеликої кількості боєприпасів було геополітично корисним для Делі.

"Це дозволяє Індії показати партнерам на Заході, що вона не "на боці Росії" в російсько-українській війні", — пояснив він.

За даними джерел видання, Делі виробляє лише незначну кількість боєприпасів, яку використовують українські війська. Так, серед європейських країн, які надсилають індійські боєприпаси в Україну, є Італія та Чехія, яка очолює ініціативу щодо постачання Києву артилерійських снарядів з-за меж Європейського Союзу. 

"Делі стежить за ситуацією. Але разом із керівником оборонної промисловості, який безпосередньо знає про передачі, він сказав, що Індія не вжила жодних дій для обмеження постачання до Європи", — запевнив неназваний індійський чиновник. 

Варто зауважити, що Індія також підтримує теплі зв’язки з Росією, її основним постачальником зброї протягом десятиліть, і прем’єр-міністр Нарендра Моді відмовився приєднатися до санкцій проти Москви. Втім, Індія, яка довгий час була найбільшим у світі імпортером зброї, також розглядає затяжну війну між Україною та РФ як можливість розвинути свій сектор експорту зброї. 

"Україна, яка бореться за стримування російського наступу на східний логістичний центр Покровськ, відчуває гостру нестачу артилерійських боєприпасів", — зауважує видання.

Комерційно доступні митні записи показують, що за два роки до вторгнення Росії до України три найбільші індійські виробники боєприпасів — Yantra, Munitions India і Kalyani Strategic Systems, експортували компоненті боєприпасів на суму лише в 2,8 мільйона доларів до Італії та Чехії, а також Іспанії та Словенії, де оборонні підрядники вклали значні кошти в ланцюжки постачання для України. Вже у період з лютого 2022 року по липень 2024 року ця цифра зросла до 135,25 мільйона доларів, включно з готовими боєприпасами, які Індія почала експортувати до цих країн.

Експерт з питань оборони Індії зі Стенфордського університету Арзан Тарапоре зауважив, що прагнення Делі розширити експорт озброєнь стало головним фактором передачі його озброєнь Україні. Так, за словами колишнього високопосадовця Yantra, італійський оборонний підрядник Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi був серед компаній, які надавали українським військовим снаряди, виготовлені в Індії.

Відомо, що Yantra відправила до Італії "порожні" 155-мм снаряди L15A1 на суму 35 мільйонів доларів у період з лютого 2022 року по липень 2024 року. Вже на потужностях в Італії ці "пусті" снаряди начиняли вибухівкою. Митні записи також свідчать, що в лютому цього року британська збройова компанія Dince Hill експортувала з Італії в Україну боєприпаси на суму в 6,7 мільйона доларів.

Нагадаємо, раніше Південно-Африканська Республіка не передала Польщі артилерійські снаряди, які та замовила. Уряд ПАР боїться, що ці боєприпаси потраплять до України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.09.2024 04:52