Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Rzeczpospolita: ПАР не передала артснаряди Польщі, боячись, що вони потраплять в Україну

Південно-Африканська Республіка не передала Польщі артилерійські снаряди, які та замовила. Уряд ПАР боїться, що ці боєприпаси потраплять до України.

Як повідомляє Rzeczpospolita, для захисту від ймовірного нападу Росії Польщі потрібно щонайменше мільйон артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів. 

Водночас наразі жодне польське підприємство не має потужностей для виробництва таких снарядів. Зазначається, що у 2022 році таких боєприпасів у армії Польщі майже не було. Саме тому міністерство оборони країни почало шукати постачальників по всьому світу.

"Через кілька місяців після агресії Росії проти України Польща закупила боєприпаси у німецької збройової компанії Rheinmetall. Йшлося про 50 тисяч снарядів. Зараз серпень 2024 року, а польська армія не отримала жодного боєприпасу", — йдеться у повідомленні.

Так, на запит журналістів щодо цього контракту у міністерстві оборони країни відповіли, що "контракт розірвано 20 липня 2023 року у зв’язку з проблемами, пов’язаними з виконанням контракту субпідрядником".

За даними видання, боєприпаси для Польщі мала виробляти південноафриканська компанія Rheinmetall Denel Munition. Це дочірня компанія німецького гіганта. Це саме той "проблемний" субпідрядник, про якого говорять представники польського міністерства оборони. 

"Постачання боєприпасів до Польщі було заблоковано урядом ПАР через побоювання, що вони можуть бути відправлені в Україну, адже Південна Африка ближча до Росії, з якою вона, серед іншого, входить разом до альянсу БРІКС", — додає Rzeczpospolita.

Нагадаємо, у червні президент Володимир Зеленський повідомляв, що снаряди, які почали надходити українським військовим у рамках чеської ініціативи, вже посилюють бійців на лінії фронту. Планувалося, що в межах програми закуплять 800 тисяч боєприпасів. Чехія закликала партнерів приєднатися до ініціативи. За попередніми прогнозами, перші партії снарядів мали надійти в Україну у травні, але виникли затримки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.08.2024 03:25