Фото ілюстративне. Джерело: armyinform.com.ua

У Чехії анонсували різке зростання постачання снарядів в Україну в червні

"Чеська ініціатива" зможе забезпечити для Збройних сил України від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. Її анонсували в лютому 2024 року, а в перший місяць літа вона запрацює на повну потужність.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на представників керівництва Міністерства закордонних справ Чехії. Зокрема, міністр Ян Ліпавський підтвердив, що ЗСУ отримають перші снаряди в рамках ініціативи вже найближчим часом, у червні.

"Дуже скоро будуть перші фізичні постачання в Україну, ми очікуємо їх у червні", — заявив очільник чеського МЗС.

Такий же прогноз пролунав від Томаша Копечного, урядового спеціального представника Чехії з питань реконструкції України, який відповідає також за "чеську ініціативу" щодо постачання снарядів. Копечний очікує на зростання обсягів снарядів у ЗСУ.

"Перше суттєве збільшення постачань буде в червні, воно буде в десятках тисяч, між 50 ти 100 тисячами на місяць", — пояснив дипломат.

Йдеться про снаряди великого калібру. У лютому зазначалося: президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов 800 тисяч снарядів для постачання в Україну у державах поза межами ЄС та НАТО, при цьому йшлося про боєприпаси калібром 122 та 155 міліметрів.

За останніми заявами, Україна до кінця року отримає 500 тисяч снарядів за "чеською" схемою. Однак Томаш Копечний у Празі наголосив, що остаточна кількість снарядів, які нададуть за цією схемою, може змінитися та потенційно зрости до показника в 1,5 мільйона пострілів чи навіть більше.

Нагадаємо, міністерка оборони Чехії Яна Чернохова розповідала, що Чехія закликає своїх європейських союзників зробити фінансовий внесок в ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів для України. Наразі виконали свої фінансові зобов'язання лише чотири країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.05.2024 15:49