Інтернет не пристосований до потреб його основних користувачів - дітей!

12 ГРУДНЯ 2017 12:34

Інтернет відкриває величезні можливості для дітей, але не для всіх. Третина хлопчиків і дівчаток в світі не мають можливості ним користуватися. Про це йдеться в доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), передає TrueUA з посиланням на UN.  

Його автори вивчили життя дітей в цифровому просторі, переваги нових технологій, а також небезпеки, які вони в собі таять. Вони прийшли до висновку, що Інтернет платформи не пристосовані до потреб дітей, а, між тим, кожен третій користувач мережі - дитина.  

«Інтернет був розроблений для дорослих, але їм все більше користуються діти і молоді люди. Цифрові технології все в більшій мірі впливають на їхнє життя і майбутнє. У зв'язку з цим при подальшій розробці цифрового світу необхідно враховувати потреби дітей, їх уявлення і думки », - заявив Виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк.  

Зазначається, що все більше і більше дітей проводять в Інтернеті більшу частину свого часу. Вони там навчаються, грають і спілкуються. У доповіді описані всі переваги цифрових технологій для дітей, в тому числі з бідних громад або тих, хто постраждав в результаті надзвичайних гуманітарних ситуацій.  

Але до сих пір доступ до Мережі для багатьох залишається недосяжною розкішшю. В наші дні від всесвітньої павутини відрізана третина дітей у всьому світі - це 346 мільйонів.   

В Африці доступу до Інтернету немає у трьох з п'яти дітей, а в Європі - лише у одного з 25. До того ж 56 відсотків всього контенту в Інтернеті - на англійській мові.  

Крім того, у доповіді міститься інформація не тільки про вплив цифрових технологій на благополуччя дітей, а й про нові загрози, що росте цифрова «залежність» і можливий вплив «екранного часу» на розвиток мозку.  

Автори доповіді попереджають про те, що Інтернет відкриває доступ до особистої інформації.   

Нові технології спрощують створення і поширення матеріалів, пов'язаних з експлуатацією дітей і наругою над ними. Багато дітей стають жертвами знущань в Інтернеті. Поява мобільних телефонів ускладнює батьківський контроль за поведінкою дітей в Інтернеті.  

Такі цифрові мережі як «темна павутина» використовуються в якості каналів найгірших форм експлуатації дітей та підлітків, в тому числі торгівлі ними.  

Як мінімум, дев'ять з 10 інтернет-доменів, що спеціалізуються на сексуальній нарузі, знаходяться в п'яти країнах: в Канаді, Франції, Нідерландах, Російській Федерації та США.  

Виконавчий директор ЮНІСЕФ підкреслив, що цифрові технології в даний час є, безперечно, незворотнім фактором нашого життя і в зв'язку з цим на порядку денному сьогодні - два головні завдання: добиватися пом'якшення їх негативних аспектів і одночасно надати всім дітям можливість в повній мірі користуватися перевагами інтернету.

 

Суспільство, 12.12.2017 12:34