Фото: Iranredline.org

Іран представив нову балістичну ракету: як реагує світ

В Ірані у четвер, 25 травня, показали нову балістичну ракету з дальністю пуску дві тисячі кілометрів. Країна заявила, що випробування нової ракети пройшли успішно.

Відповідну заяву опублікували іранські державні ЗМІ.

Це балістична ракета середньої дальності нового покоління і розвиток ракети Khorramshahr. Вона отримала назву Khorramshahr-4 — її також ще називають Khaibar. За даними іранських ЗМІ, ракета, як і її базова версія, має максимальну дальність дві тисячі кілометрів, при цьому вага бойової частини становить 1500 кг.

Також заявлено, що новий варіант ракети відрізняється наявністю системи наведення та управління на середній ділянці польоту. Ракета працює на рідкому ракетному паливі. Вона має вдосконалений двигун і може багато років перебувати в заправленому стані. Тому її можна підготувати до пуску в дуже короткий час.

Іранську рідкопаливну балістичну ракету середньої дальності Khorramshahr випробували у січні 2017 року. Заявлена дальність польоту становить від до двох тисяч кілометрів з боєголовкою вагою 1,5 тонни. Khorramshahr має довжину 13 м та діаметр 1,5 м і вагу 20 тонн.

Реакція світу

За даними Reuters, у вівторок, 23 травня, високопоставлений ізраїльський генерал обговорив можливі військові дії проти Ірану, оскільки зусилля шести світових держав з відродження ядерної угоди Тегерана 2015 року зайшли в глухий кут на тлі зростання побоювань Заходу з приводу прискорення ядерних досягнень Ірану.

Франція 25 травня висловила занепокоєння повідомленнями про випробування Іраном балістичної ракети, назвавши це порушенням резолюції Ради безпеки ООН, на основі якої була ухвалена "іранська ядерна угода".

"Ця діяльність викликає ще більше занепокоєння в контексті триваючої ескалації ядерної програми Ірану", — заявила речниця міністерства закордонних справ Франції Анн-Клер Лежандр.

Відомо, що резолюція Ради Безпеки ООН №2231 закликає Іран не проводити "будь-яку діяльність", пов’язану з балістичними ракетами, здатними доставляти ядерну зброю, але формулювання є неоднозначним, що залишає його відкритим для тлумачення. Західні посадовці кажуть, що хоча запуски суперечать резолюції №2231, вони не є порушенням основної ядерної угоди між Іраном, Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, РФ та Сполученими Штатами.

Серед іншого, обмеження Ради безпеки ООН на ракети та пов'язані з ними технології для Ірану діють до жовтня 2023 року, після чого той може вільно продовжувати свою діяльність, пов'язану з балістичними ракетами.

Нагадаємо, що Іран активно випробовує новий дрон-камікадзе Me’raj-532. БпЛА здатен досягати цілі на відстані у 450 км. Водночас США заявили, що передадуть Україні експериментальну зброю проти іранських дронів Росії. Ймовірно, йдеться про мобільні ракетні комплекси з лазерним наведенням, які вже заявлені у новому пакеті військової допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.05.2023 01:30