Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Ізраїль вперше збив ворожу ракету в космосі: що це означає

Система ізраїльської протиракетної оборони Arrow збила ракету за межами атмосфери Землі. Її запустили проіранські повстанці-хусити в Ємені.

Про це повідомив ЦАХАЛ на своїй сторінці в соціальній мережі X.

Зазначається, що балістична ракета, націлена на ізраїльське портове місто Ейлат, була запущена з території Ємену. Вона пролетіла приблизно 1600 кілометрів над Аравійським півостровом.

Вважається, що це перший випадок у військовій історії, коли балістична ракета була перехоплена в космосі. ЦАХАЛ оприлюднив мало подробиць про перехоплення, проте відомо, що на озброєнні ВПС Ізраїлю перебувають кілька батарей системи Arrow 2, яка використовує гіперзвукові ракети-перехоплювачі для знищення цілей, що наближаються, на великій висоті за межами атмосфери Землі. У заяві ізраїльської армії йдеться про те, що системи ВПС відстежили траєкторію ракети і перехоплювали її в найбільш підходящий "оперативний момент".

"Успішне перехоплення — це щось більше, ніж просто захист мешканців Ейлата та нанесення удару по вихвалянням хуситів. Насамперед, це доводить Ірану, який стояв за запуском і надав ракету хуситам, що Ізраїль має можливість діяти проти його ракетної програми, і це має значно ширші наслідки для регіонального конфлікту", — заявив представник ізраїльського міністерства оборони.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Ізраїль планував наземну операцію у Секторі Гази ще 14-15 жовтня, однак її відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Хоч Армія оборони Ізраїлю заявляла, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться, проте 27 жовтня почала посилено атакувати Газу.

31 жовтня Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у третій етап війни проти палестинського руху Хамас у Секторі Гази. Цей етап передбачає розширення сухопутної військової операції. 

Нагадаємо, 1 листопада сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони ХАМАС. Це сталось у північній частині Сектора Гази.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки не підтримують припинення вогню в Секторі Гази, але ініціюватимуть гуманітарні паузи. Гальмування бойових дій дозволить бойовикам ХАМАСу перегрупуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Події, 05.11.2023 19:23