Колаж TrueUA

Сценарії, наслідки й час на ліквідацію: експерт розповів про ризики підриву росіянами ЗАЕС

Президент Володимир Зеленський 22 червня повідомив, що Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній електростанції з викидом радіації, і світ має діяти. Інформацію, що російські окупанти готують теракт на захопленій ЗАЕС, главі держави українська розвідка.

Через кілька днів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов розповів, що росіяни мають готовий план з ймовірного підриву Запорізької АЕС. Для цього не вистачає лише наказу. На ситуацію вже відреагували США. Сенатори від двох американських партій закликали активувати статтю 5 договору НАТО щодо ядерного теракту Росії на території України.

TrueUA поспілкувався з експертом з атомної енергетики Людвігом Литвинським з приводу  ситуації на ЗАЕС й щодо того, якими можуть бути сценарії ймовірного підриву станції та скільки часу знадобиться на ліквідацію наслідків.

Сценарії ймовірного підриву станції

Литвинський виділяє два основні сценарії можливого теракту на ЗАЕС — найгірший та реальний.

"Перший — це найгірший, якщо буде підірване реакторне відділення, то у цьому випадку, відповідно, високотемпературним вибухом ми матимемо щось на кшталт того, що мали через півроку від Чорнобильської катастрофи, але ця активність буде не лише на землі, а й у повітрі — у гарячу фазу цього теракту. Це найгірший випадок, але я оцінюю його ймовірність як дуже невисоку, оскільки аніяких переваг з військової точки зору такий крок не дає", — каже експерт з атомної енергетики.

Водночас, на його думку, більш ймовірним є сценарій саме з заподіяння максимальної шкоди генеруючій потужності, зокрема — підрив турбінного відділення, пошкодження електрообладнання тощо. Цим росіяни завдадуть проблем Україні на один, а то й два роки.

"На відновлення турбогенератора й обладнання ми втратимо щонайменше рік, а то й два роки. При цьому проблеми, безумовно, виникнуть, зокрема й з охолодженням. Їх важко, але можна вирішити, тимчасово забезпечуючи радіаційну та ядерну безпеку, ліквідуючи ситуацію в межах підтримання роботи енергоблока. При цьому, скажімо, на відновлення потребуватиметься рік чи більше. Наскільки реально зруйнувати ЗАЕС не з середини, а ззовні? Відповідно до оцінок, реактор витримує падіння легкого літака і не витримує падіння важкого. Тим самим ракетою його, безумовно, можна зруйнувати. Тобто — спрямованим вибухом", — пояснює Литвинський й додає: реальність може бути між одним та іншим сценарієм.

Про наслідки й час на ліквідацію

Щодо того, якими будуть наслідки теракту й скільки часу знадобиться на їх ліквідацію, Литвинський наголошує — все залежить від сценаріїв підриву.

"Я навів найгірший сценарій. Все інше — буде менше. Тобто або ми у найгіршому випадку матимемо щось на кшталт Чорнобиля через півроку, коли частина радіоактивності вже розпалася. Але не буде йоду, не буде значних аерозолів, з інертними радіоактивними газами. Але забруднення стронцієм-90, цезієм-134,137 — вони будуть", — пояснює фахівець.

З приводу часу для ліквідації наслідків експерт з атомної енергетики зазначає, що у разі найгіршого сценарію (підрив реакторного відділення) буде створена Зона відчуження й частину населення евакуюють.

ЗАЕС

Інфографіка TrueUA

Ймовірність теракту

Відповідаючи на питання, наскільки ймовірно те, що росіяни зважаться на теракт, фахівець каже без сумнівів: "Я в це вірю, і ймовірність теракту дуже висока, але з метою завдання максимально економічної шкоди"Водночас Литвинський переконаний: навіть якщо росіяни не підуть на підрив ЗАЕС, станцію після деокупації Україна не отримає у належному стані. Рашисти за понад рік окупації станції розграбували там усе.

"Там вкрадено усе, що можна. Досвід того, що відбувалося на чорнобильському майданчику (навесні 2022 року, — ред.), чітко це підтверджує. Тобто все, що можна було вкрасти без принципової шкоди для станції, вони вже вкрали. Я майже впевнений, що у цілому стані ми її назад не отримаємо. При відході, при "жесті доброї волі" буде реалізований підхід "не залишайся ти нікому", — каже він.

Чи потрібна йодна профілактика

З приводу йодної профілактики Литвинський висловлюється категорично й переконливо: "Немає зараз сенсу нікому робити йодну профілактику при будь-якому сценарію. Вона буде лише шкодити здоров’ю. Немає самого йоду, немає об'єкта, від якого потрібно захищатись. Період напіврозпаду йоду-131, а він найбільш критичний на сьогодні, — це вісім діб. З часу зупинки реакторів вже минуло 30 з гаком періодів. За цей час від того йоду нічого не залишилося. Ніякого ризику для щитовидної залози з боку йоду немає. Щодо інших станцій в країні — так. Вони працюють на потужностях, і там йод напрацьовується й розпадається. Загалом йод — це один із ключових аспектів для аварій на реакторах, працюючих на потужностях. Але для зупинених реакторів цього немає".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.06.2023 19:00