Фото: Укрінформ

Каховське водосховище перетворюється на річку, — вчені (мапа)

Науковці Українського гідрометеорологічного інституту вважають, що Каховське водосховище невдовзі перетвориться на річку. Таких висновків вчені дійшли, обробивши спектрозональні знімки території водосховища, надані Європейським космічним агентством.

Про це повідомили в прес-службі Національної академії наук України.

Так, крім високої роздільної здатності, знімки дозволяють виокремити площі, залиті водою, від суходолу, з високим ступенем точності. По цьому знімку можна побачити численні дуже дрібні водойми, площею близько 0,1 км2. Фахівці зауважують, що їх не варто враховувати під час обчислення площі залишків водосховища, оскільки вони ніяк не сполучені з іншими водоймами, руслом річки Дніпро та його відгалуженнями, тому швидко пересохнуть. 

Однак є і більші водойми, які сполучені з основним руслом або з’єднані з ним протоками. Знімки вказують на більш глибокі ділянки водосховища: 10-15 метрів.


Мапа: НАН

Площа водойм

Сумарна площа водної поверхні Каховського водосховища станом на 20 червня становить 509,23 км2. Це менше, ніж аналогічні дані триденної давності — 17 червня ця площа становила 655 км2. Таким чином, за три дні площа водосховища скоротилася ще на 22%. Відповідно, тепер вкрито водою лише 24% його площі від початкового рівня станом на 5 червня. 

У цей час науковці спостерігають формування, а точніше, відновлення русла річки Дніпро. Таким чином, більша частина водосховища у засушливий період року пересихатиме, у вологий — наповнюватиметься водою. 

"Це число — 6% площі водосховища, яка зайнята руслом, певним чином вказує на залишкові його характеристики. У кінцевому підсумку саме руслові процеси — формування чіткого русла, відділення від нього і висихання залишкових водойм  визначатимуть деградацію водосховища. І по суті, залишається не "площа водосховища", а площа русла", — пояснюють вчені.


Мапа: НАН

Нагадаємо, після підриву окупантами гідроелектростанції Каховське водосховище перетворилося на пустелю. На фото видно, що поверхня ґрунту висохла і взялася великими тріщинами.

Раніше ми писали, шо в мережі з'явилися кадри берегів Каховського водосховища після теракту росіян на гідроелектростанції. На них видно, як відійшла вода, унаслідок чого втратили житло сотні представників фауни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.06.2023 10:26