Кат для одних, герой - для інших

22 ЛИСТОПАДА 2017 13:38

1992 рік. Ратко Младич встає на чолі армії Республіки Сербської в Боснії і Герцеговині та стає однією з ключових фігур боснійського конфлікту 1992-1995 років, передає TrueUA з посиланням на The Guardian.  

У цей період в Боснії і Герцеговині загинули понад 100 тисяч осіб, понад 2 мільйонів стали біженцями. Як пізніше вирішить міжнародний суд, бойовий генерал Младич зіграв одну  з ведучих ролей в поповненні списку жертв.  

Своєю військовою кар'єрою він зобов'язаний Радовану Караджичу, тодішньому лідерові боснійських сербів. Пліч-о-пліч вони ведуть кампанію етнічних чисток щодо хорватів і боснійських мусульман.  

Практикують насильницьке переселення, заборонене міжнародним законодавством.  

На території колишньої Югославії тоді з'являються концентраційні табори - вперше після закінчення другої світової війни.  

Младича вважають одним з організаторів багаторічної облоги Сараєва. Вона тривала 44 місяці. Місія оонівських «блакитних касок» в зоні конфлікту мирне населення не вберегла: за підсумками облоги 10 тисяч місцевих жителів були убиті.  

На тисячі йшов рахунок вбитими і в Среберніци: цей мусульманський анклав, який перебував під протекторатом ООН, армія Младича зайняла в липні 1995 року.   

За офіційними даними, за кілька днів там були знищені 7,5 тисячі чоловіків і хлопчиків старше 12 років.  

Розслідуванням злочинів скоєних під час війни в колишній Югославії, з середини 90-х займався спеціально створений Міжнародний трибунал в Гаазі.  

Проти Младича висунуто звинувачення по 11 пунктам, йому загрожує довічне ув'язнення. Колишній генерал, який спирається на підтримку значної частини сербського суспільства, переховувався від правосуддя 15 років.  

Його заарештували 26 травня 2011 року на північному сході Сербії. Через кілька днів Белград видав його в Гаагу.  

Слухання у справі Младича почалися в травні 2012. Злочини, які ставляться колишньому генералу в провину, вважаються найсерйознішими з тих, що відбувалися в Європі після Другої світової війни.  

Сам Младич в ході слухань назвав звинувачення на свою адресу як «жахливі»; суд зазначив, що він не визнав свою провину.

 

Події, 22.11.2017 13:38