Клімат деяких планет-океанів виявився підходящим для життя

01 ВЕРЕСНЯ 2018 10:10

Деякі водні світи - екзопланети, чия поверхня повністю покрита океаном - можуть бути потенційно придатні для життя, говориться в статті, опублікованій в журналі Astrophysical Journal. Незважаючи на те, що на них не працює звичний для Землі геохімічний цикл, вони все одно можуть підтримувати стабільний клімат.

З появою нових, більш досконалих телескопів, астрономи відкривають все більше планет, зовсім не схожих на нашу. І незважаючи на те, що зазвичай при пошуках небесних тіл, потенційно придатних для існування живих організмів, вчені шукають аналоги Землі, дослідники не виключають існування життя і на інших типах планет.

Деякі дослідники вважають планету потенційно придатної для зародження життя, якщо вона може підтримувати існування рідкої води на поверхні з температурою менше 450 кельвінів протягом 10 мільйонів років - часу, достатнього для біологічної макроеволюції. При таких умовах можливі два механізми: підтримка клімату на планеті завдяки геохімічним циклам і без нього. За першим принципом працює наша планета (карбонатно-силікатний цикл).

Щоб знайти відповідь на це питання, астрономи Едвін Кайт (Edwin Kite) із Чиказького університету і Ерік Форд (Eric Ford) з Університету штату Пенсільванія провели комп'ютерну симуляцію еволюції водних світів. Дослідники дивилися, наскільки стійким буде клімат на тисячах випадково згенерували планет, що обертаються навколо зірок, схожих на Сонце, а потім визначали ключові характеристики, які дозволяють небесному тілу підтримувати потрібну для життя температуру води понад мільярд років.

Аналіз показав, що існує три важливі параметри: початкова кількість води на планеті, співвідношення атомів вуглецю і катіонів і співвідношення атомів вуглецю і водню.

«На наш подив багато з світів залишалися стабільними понад мільярд років завдяки щасливому збігу обставин. Ми припускаємо, що вони складають близько 10 відсотків від загального числа», - коментує Кайт.

Незважаючи на те, що дослідження проводилося для планет, що обертаються навколо сонцеподібних зірок, отримані результати можуть бути справедливі і для червоних карликів, вважають астрономи.

В останні роки вчені ведуть активні суперечки навколо придатності цього типу зірок для зародження і підтримки життя. Як показують дослідження, вони часто переживають потужні спалахи, які можуть зробити найближчі планети «стерильними».

Суспільство, 01.09.2018 10:10