Фото: СБУ

Коломойський отримав підозру від СБУ (фото)

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 190 — шахрайство;
  • ст. 209 — легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. 

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 млн гривень. А надалі незаконні грошові кошти легалізував". В ОГПУ додали, що Коломойському вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

Справи, пов'язані з Коломойським

У вересні 2022 року українські антикорупційні органи повідомили вісьмом фігурантам кримінального розслідування підозру у заволодінні коштами ПАТ "Укрнафта", одним з акціонерів якої є пов’язана з Ігорем Коломойським група "Приват", на суму у понад 13 мільярдів гривень. Серед підозрюваних — колишній голова правління "Укрнафти"; колишня заступниця керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафто- і газопереробної компанії; колишня керівниця відділу контролю за обліком та поставками нафти й нафтопродуктів "Укрнафти"; колишні директори п’яти комерційних підприємств.

7 листопада держава вилучила майно п'яти стратегічно важливих підприємств, серед яких були "Укрнафта" та "Укртатнафта". При цьому у листопаді 2022 року у Росії бізнесменів Ігора Коломойського та співвласника групи "Приват" Геннадія Боголюбова заочно заарештували за нібито привласнення 800 тисяч тонн російської нафти.

Наприкінці 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію "ПриватБанку", після чого фінустанову докапіталізували на суму в понад 155 мільярда гривень. Раніше Міністерство юстиції США звинуватило Ігоря Коломойського у розкраданні мільярдів доларів з "ПриватБанку", які він потім нібито "відмивав" через компанії у США та світі. Натомість сам олігарх заперечив звинувачення та зазначив, що всі інвестиції "робив з власних коштів".

Загалом, в українських та іноземних судах розглядалося понад 240 проваджень щодо націоналізації ПриватБанку. Зокрема, у лондонському суді триває процес за позовом "ПриватБанку" до колишніх власників фінустанови Коломойського та Боголюбова й афілійованих до них компаній. Банк вимагає відшкодування у зв’язку зі схемами, які мають усі ознаки шахрайства і відмивання коштів та які, як вважає банк, було реалізовано його колишніми власниками.

5 березня 2021 року США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського та членів його родини.

Нагадаємо, ще у лютому цього року СБУ провела обшук у будинку Коломойського. Йшлося про розтрату нафтопродуктів на 40 мільярдів гривень та ухилення від сплати митних платежів на величезні суми.

Раніше стало відомо, що аеропорт Дніпра позбавився монополії бізнесмена Ігоря Коломойського. Мер Дніпра Борис Філатов повідомив про виграний суд проти українського олігарха.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.09.2023 09:39