Фото: uk_royal / Іnstagram

Коронація Чарльза ІІІ стане найдорожчою в історії Британії

Уже 6 травня цього року у Великій Британії відбудеться коронація Чарльза ІІІ — сина Єлизавети ІІ. За даними інсайдерів, ця подія буде найдорожчою в історії коронацій, адже її вартість становитиме 250 мільйонів фунтів стерлінгів.

Про це повідомляє Mirror. Вартість події спершу оцінювалася у 100 мільйонів фунтів стерлінгів, однак потім цю суму вирішили збільшити у 2,5 раза через значні витрати на безпеку.

Більшу частину суми — близько 150 мільйонів фунтів — буде спрямовано на розміщення тисяч поліцейських і загонів охорони. Ще 100 мільйонів фунтів — витратять на постановку церемонії та триденне святкування.

Британський експерт з безпеки Марк Скулар, який організовував заходи безпеки під час весіль принца Вільяма та принца Гаррі, вважає, що остаточний рахунок під час коронації Чарльза ІІІ буде ще вищим.

"У день коронації по всьому Лондону стоятимуть установки ХБРЯ — хімічні, біологічні, радіологічні та ядерні. Будуть присутні офіцери, посилені вогнепальні підрозділи, а чергові з охорони громадського порядку чергуватимуть цілодобово", — сказав він.

Ці суми випливли у ЗМІ після того, як син Єлизавети ІІ заспокоював платників податків, що хоче зменшити витрати на монархію.

Відомо, що коронація Єлизавети ІІ 1953 року обійшлася Великій Британії майже в п'ять разів дешевше — 1,57 мільйона фунтів стерлінгів, що приблизно 47 мільйонів фунтів стерлінгів у перерахунку на сучасні гроші. Однак витрати постійно ростуть через загрозу безпеці королівської родини та заплановані протести. 

На коронації покійної королеви було 8000 гостей, а на церемонію у Вестмінстерському абатстві, після якої королева-консорт називатиметься королевою Каміллою, запрошено 2000 осіб. Ще мільйони вишикуються на вулицях. Департамент культури, засобів масової інформації та спорту не зміг надати дані про витрати до закінчення заходу.

Нагадаємо, 8 вересня 2022 року королева Єлизавета ІІ померла. Їй було 96 років. Після її смерті трон успадкував старший син королеви — принц Чарльз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.05.2023 03:03