Лобіювання австралійського закону про ЗМІ набирає нових обертів

23 ЛЮТОГО 2021 13:21

Microsoft об'єднує зусилля з європейськими видавцями для того, щоб рівнятися на австралійську систему, за дій якої такі платформи, як Google і Facebook, платитимуть новинним організаціям за контент.

У понеділок компанія заявила, що буде співпрацювати з такими групами медіа-індустрії, як Європейська рада видавців, щоб лобіювати таку політику, яку зараз розглядають законодавці у всьому світі.

Такий поворот подій відбувся після того, як минулого тижня Facebook (FB) забрав у користувачів можливість пошуку новин на своїй платформі в Австралії. Це сталося через політику Фейсбуку розміщувати публікації будь-яких медіа без матеріальної винагороди за їхній контент. Рішення, яке прийняла команда Фейсбуку, викликало таку глобальну реакцію та спричинило появу негативних заголовків, а також бойкотування компанії в соціальних мережах.

У соціальних мережах такі дії Фейсбуку назвали «знущанням» над Австралією.

«Ми вітаємо визнання корпорацією Майкрософт значення, яке наш контент приносить для основного бізнесу пошукових систем та соціальних мереж», - зазначив у заяві голова Ради європейських видавців Крістіан Ван Тілло.

Уряд Австралії просуває законодавство, яке дозволило б певним ЗМІ домовлятися з технологічними компаніями, щоб вони змогли отримувати винагороду за розповсюдження новин та іншого контенту, який вони продукують. Поки що мови про компроміс не йдеться.

Як повідомляє TrueUA з посиланням на CNN,  Європейський Союз та США стикаються з посиленням тиску щодо прийняття подібних заходів. Уряд Канади заявив, що планує запровадити законодавство найближчими місяцями.

Тим часом Google перейшов від погрози затягнути свою пошукову систему до укладення угод з деякими найбільшими медіаорганізаціями країни, включаючи News Corp. Руперта Мердока.

Microsoft (MSFT), якій належить пошукова система Bing, застосовує інший підхід. Компанія висловила підтримку законодавству і зобов'язалася зберегти свій сервіс в Австралії. Але не без власної вигоди. Такі настрої корпорації викликані мотивами «вкрасти» у суперника, яким є Google, певну долю користувачів. «Це була можливість поєднати хороший бізнес із вагомою метою», - сказав президент Бред Сміт у своєму блозі на початку цього місяця.

Компанія заявила, що підтримає подібні заходи в інших країнах, зокрема в Європейському Союзі, де політики обговорюють нові закони, які стримують владу компаній Big Tech.

Цього тижня Маргрет Вестагер, комісар ЄС, яка керує питаннями технічного регулювання, проводить консультації щодо втілення законодавства з членами Європарламенту.

Нове законодавство про авторські права в Європі вимагає, щоб пошукові системи та платформи соціальних медіа виплачували дохід видавцям, якщо їхній контент розповсюджується на платформах. Але європейські видавці та Microsoft прагнуть, щоб керівники вжили «додаткових регуляторних заходів» для наділення самих видавців правом брати участь у переговорах, на випадок конфлікту.

Автор: Влада Май

Події, 23.02.2021 13:21