Фото: Pixabay

Марсохід Perseverance виробив кисень на Червоній планеті

Марсохід NASA Perseverance за допомогою пристрою MOXIE, закінчив перший у світі експеримент з виробництва кисню на Марсі. В ході завдання приладу розміром з мікрохвильову піч вдалося виробити достатньо кисню, аби підтримувати астронавта протягом декількох годин. 

Як повідомляє Sky News, пристрій зміг виробити в цілому 122 грамів кисню, яких вистачить космонавту на три години.

Науковці вважають, що результат цього експерименту дає надію, що виробництво кисню в більших масштабах зможе підтримати людське життя під час майбутніх досліджень.

Місія Perseverance на Марсі

Марсохід NASA перебуває на Червоній планеті з лютого 2021 року. Відтоді він періодично спалює вуглекислий газ в атмосфері для отримання невеликої кількості кисню. Заступник адміністратора NASA Пем Мелрой вказувала, що пристрій під назвою MOXIE виробляв кисень 16 разів з моменту першої спроби у квітні 2021 року, і результат значно перевершив початкові цілі. На піку MOXIE виробляв 12 грамів кисню на годину, що вдвічі перевищувало ціль NASA, і його чистота становила не менше 98%.

Під час останнього запуску минулого місяця прилад виробив 9,8 г кисню.

"Вражаючі характеристики MOXIE показують, що з атмосфери Марса можна витягувати кисень, який міг би допомогти постачати повітря, придатне для дихання, або ракетне паливо для астронавтів", — заявляла Мелрой.

Нагадаємо, раніше NASA показало зображення найбільшої відомої галактики у Всесвіті. Її назва NGC 6872. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 09.09.2023 04:19