Міжнародні фондові ринки в «режимі очікування» шукають нових векторів руху після побиття рекордних максимумів

12 КВІТНЯ 2021 14:30

Коливання акцій, підкріплене сподіваннями на швидке відновлення світового економічного зростання, зупинилося після того, як європейський еталонний індекс стер свої пандемічні втрати, посилилося у квітні, стрімкого зростання цін на фондових та валютних ринках взимку.

Нагадаємо, що у січні цього року акції на ринках, що розвиваються, сягнули рекордних показників.

Індекс акцій MSCI (американська фінансова компанія, що є глобальним постачальником акцій)  зріс на 0,6%, Низькі позикові ставки та перспектива подальших стимулювальних заходів призвели до зростання потенційного доходу акцій з ризиковими активами.

В Європі, на Близькому Сході та в Африці турецькі акції зросли на 1% до рекордного рівня після того, як промислова виробництво Туреччини в листопаді минулого року зросло більше, ніж очікувалося.

Турецька ліра також випередила своїх аналогів у країнах Європи, Близького Сходу та Африки, додавши до 0,6% до свого курсу. Більшість інших валют також відзначилися незначним зростанням у цей період.

Взимку 2021 року очікування збільшення обсягів боргу в США, гальмували перспективи розвитку валют на ринках, що розвиваються. Це також змусило інвесторів насторожитися щодо потоків капіталу з цих регіонів.

У квітні 2021 року індекс «блакитних фішок» Уолл-стріт, що відстежує акції відомих та фінансово стабільних компаній, зріс на 0,2%, зупинившись на новому рекордному рівні.

Прибутковість 10-річного казначейства США, що є еталоном для глобальних запозичень, зросла до приблизно 1,67%, після того як політики Федерального резерву відкинули занепокоєння щодо зростання темпів інфляції.

Федеральна резервна система, що є центральною банківською системою США, прагне підтримувати економіку, поки відновлення не сягне достатніх потужностей, окрім того президент США Джо Байден висуває багатомільйонні плани стимулювання економіки. Ці заяви водночас посилили сподівання інвесторів на значний стрибок на фондовому ринку і хвилювання щодо можливого посилення інфляції.

«Ринок перебуває в режимі очікування», - сказав Еммануель Кау, керівник європейської стратегії акціонерного капіталу Barclays, - «Планка позитивних сюрпризів на ринку зростає, оскільки люди зараз очікують хороших новин».

Загальний індекс континенту Stoxx Europe 600 знизився на 0,2% після того, як перевищив свій максимум у лютому 2020 року та компенсував свої втрати за час пандемії.

Британська біржа також знаходиться під впливом позитивних тенденцій. Аналітики пов'язують це з активною вакцинацією та підготовкою до повного виходу з карантинних обмежень.

Акції в Microsoft, Amazon та Google Alphabet зросли більш ніж на 5% з початку квітня.

На ринках Азії прослідковується неоднозначна тенденція: японський фондовий індекс Topix зріс 0,7%, а австралійський індекс акцій S&P/ASX 200 додав 0,6%. Фондові ринки Китаю втратили 0,7%. Індекс Гонконгської фондової біржі Hang Seng впав на 0,9%.

Голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл назвав економічне відновлення «нерівномірним», вказуючи на те, що оскільки монетарна політика залишатиметься вільною доти, доки не буде досягнуто більш стійкого відновлення ринку, це призведе до зниження прибутковості казначейства США.

Авторка: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 12.04.2021 14:30