Фото: ТСН

Мобілізаційний резерв України становить близько 5 млн чоловіків, — дослідження

На сьогодні мобілізаційний резерв України нараховує п'ять мільйонів чоловіків. Саме стільки українців можуть призвати на фронт.

Про це свідчать приблизні підрахунки Texty.org.ua.

Наголошується, що у своїх підрахунках дослідники спиралися на те, що до повномасштабного вторгнення в Україні проживало трохи менше ніж 10,5 мільйонів чоловіків віком від 18 до 59 років (без урахування окупованих Криму та Донбасу). До того ж зазначається, що у розрахунках закладено велику похибку, оскільки останній перепис населення проводився ще 2001 року.

Відтак, аналітики зауважили, що наразі за кордоном перебувають понад 800 тисяч чоловіків — більшість із них змогла покинути країну, оскільки або не досягла 18 років, або старша за 60 років. Окупація забрала із мобілізаційного резерву 570 тисяч чоловіків.

Крім того, від мобілізаційного резерву також відмінусували кількість чоловіків призовного віку, які мають інвалідність. На сьогодні в Україні таких чоловіків більше мільйона. Ще близько 125 тисяч — доглядають дитину чи дорослого з інвалідністю, 123 тисячі — є багатодітними батьками.

"Студентів-чоловіків денної форми навчання, на яких поширюється відстрочка від призову, станом на 1 січня 2022 року було 431 тисяча. Врахуємо, що 5% могли залишитися в окупації, і віднімемо від мобілізаційного резерву 408 тисяч", — зазначається у дослідженні.

Також не враховували 528 тисяч заброньованих чоловіків, 26,6 тисячі увʼязнених та ще 707 тисяч чоловіків віком від 18 до 26 років.

"Нині призову підлягають чоловіки віком від 27 років. Загалом маємо близько 1,68 мільйона чоловіків віком від 18 до 26 років. За нашими оцінками, від мобілізаційного резерву потрібно відняти трохи більш як половину — 707 тисяч чоловіків віком 18−26 років, що не належать до інших груп, які ми вже враховували", — пояснює видання.

Зазначається, що від мобілізації також звільнені батьки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, усиновлювачі, близькі родичі загиблих в АТО (загиблих близько 4,5 тис.). Проте точної кількості осіб в даних категоріях автори матеріалу не знайшли.

мобілізаційний резерв україни

Інфографіка: Texty.org.ua

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді з'явився новий законопроект, яким передбачено низку доплат і пільг для військових. Йдеться про законопроект №11012 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.03.2024 11:56