На честь Грети Тунберг назвали равлика

22 ЛЮТОГО 2020 14:48

Новий равлик, який був знайдений в тропічних лісах на території Брунея, держави на північному заході острова Калімантан (він же Борнео), був названий на честь кліматичної активістки Грети Тунберг.

Першовідкривачі пояснюють свій вибір тим, що новий вид надзвичайно вразливий для кліматичних змін. Сама Грета Тунберг була дуже здивована і одночасно захоплена тим, що в її честь назвали равлика. Новий вид і обставини його відкриття описані в статті, опублікованій в Biodiversity Data Journal.

Центр польових досліджень Куала-Белалонг був організований на початку 1990-х років британським Королівським географічним товариством і університетом Брунею.

Головне його завдання - вивчення тропічних лісів Брунею, їх видового різноманіття і процесів в екосистемі.

На території Брунея знаходяться одні з найбільш багатих з точки зору видового різноманіття лісів планети. Результати експедицій, організованих центром, показують, що до сих пір в лісах в районі річки Белалонг є безліч ще не відомих видів рослин і тварин.

За сприяння центру в цьому районі проходять польові дослідження за участю співробітників місцевого національного парку Улу Тембуронг і волонтерів з усього світу, організовані компанією Taxon Expeditions. Всього за час роботи цього проекту було знайдено більше 25 нових видів равликів.

Цього разу учасники проекту збирали равликів в нічний час в 50 метрах від будівлі Центру на лівому березі річки Белалонг, знахідки сортували і досліджували під мікроскопом.

Новий вид виявив учасник експедиції на ім'я Джонатан Лім (Jonathan Lim). Знайдений ним черевоногих молюск належить до групи Ценогастроподів (Caenogastropoda), сімейству Cyclophoridae і роду Craspedotropis, і схожий з відкритим в 1889 році молюском C. Borneensis, але дещо відрізняється від нього будовою раковини.

Учасники експедиції і співробітники Національного парку вирішили назвати новий вид равликів в честь Грети Тунберг - Craspedotropis gretathunbergae.

«Ми назвали цей вид на честь молодої кліматичної активістки Грети Тунберг, оскільки равлики-ценогастроподи тропічних лісів, такі як цей новий вид, дуже чутливі до засух і екстремальних температур, які стають все більш частими в міру того, як тривають зміни клімату», - йдеться в статті.

Автори відкриття заявляють, що вони зв'язалися з самої Гретою Тунберг і та повідомила, що «захоплена» тим, що в її честь назвали новий вид.

Вчені нерідко називають нові види на честь героїв фільмів, співаків або активістів. Наприклад, новий вид довгоносиків був названий на честь героя «Зоряних воєн» магістра Йоди, а новий вид жуків - на честь Єгора Лєтова. У 2017 році новий вид паразитичних наїзників був названий Idiogramma elbakyanae - на честь Олександри Елбакян, засновниці сайту Sci-Hub, який надає доступ до повних текстів наукових статей без оплати або підписки на журнали.

Суспільство, 22.02.2020 14:48