На дні Середземного моря знайдені артефакти Олександра Македонського

26 КВІТНЯ 2019 10:26

Група підводних археологів виявила біля узбережжя Лівану залишки потерпілих крах кораблів з вантажем для військ Олександра Македонського.

Як повідомляє Archaeology News Network, залишки 11-ти стародавніх кораблів були виявлені підводними археологами на глибині близько 40 метрів в Середземному морі.

Дослідники знали, що і де шукати. Перші підводні розкопки в цьому місці були проведені ще в 1940-і роки. В ході нового обстеження на дні було знайдено безліч артефактів, в тому числі велика кількість амфор і будівельних каменів.

Форма керамічних виробів і інші чинники дозволили встановити, що кораблі затонули близько 332 року до нашої ери. Вчені вважають, що належали вони Олександру Македонському.

«Знайдений нами посуд та інші артефакти, а також каміння вказують на те, що тягар цих кораблів був призначений для військової кампанії Олександра Македонського, - говорить глава Мохаммед Аль-Сарга. - У 332 році до нашої ери він вирішив захопити місто Тир, який в той час було розташоване на острові».

Фінікійське місто Тир домінувало в морській торгівлі. Олександр Македонський взяв його після семимісячної облоги. Вважається, що він побудував дорогу, що сполучає материк з островом.

На думку археологів, знайдені затонулі судна могли використовуватися для перевезення каменю, з якого будувалася дорога.

До речі, однією з можливих причин корабельних дослідники називають перевантаженість судів.

Суспільство, 26.04.2019 10:26