Фото: соцмережі

На Прикарпатті чоловічий монастир ПЦУ відмовився перейти на новий церковний календар

На Прикарпатті чоловічий Свято-Троїцький монастир Православної церкви України, що у Бані Березові Косівського району, відмовився перейти на новий церковний календар.

Про це повідомляє офіційний сайт монастиря.

На думку намісника та монахів, новий календар більше схожий на новогригоріанський, ніж на новоюліанський

"На Духовному соборі Свято-Троїцького чоловічого монастиря було прийнято рішення — що намісник та ченці не підтримують календарну реформу та не переходить на новий календар", — йдеться у заяві.

Так, святкування за юліанським календарем дуже довго допомагало українцям зберегти свою окремішність, ідентичність, наочно бути іншими від католиків.

До того ж, на думку ченців, ця реформа спричинить зникнення деяких важливих для православ'я церковних свят, Петрівського посту та українських давніх звичаїв та традицій.

"Ми розуміємо що юліанський календар не є досконалий, але і жодного календаря досконалого не існує. Так званий новоюліанський календар є ганебний у зв'язку із тим, що пропадають деякі свята. Зникнуть наші звичаї та традиції. Нас уже пробували перевести на новий календар", — додали в офіційному зверненні.

Фото: чоловічий Свято-Троїцький монастир

Фото: монахи чоловічого Свято-Троїцького монастиря ПЦУ на Прикарпатті

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, 24 травня Православна церква України на архієрейському соборі проголосувала за перехід на новий церковний календар. Раніше на такий крок уже наважилася Українська греко-католицька церква. А вже 27 липня Помісний Собор православної церкви України, який проходив у соборі святої Софії Київської, ухвалив остаточне рішення про перехід на новоюліанський календар.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.08.2023 20:27