Фото: Pixabay

У Рівненській області агрофірма уклала договір про оренду землі з покійницею

У Рівненській області місцева агрофірма уклала договір про оренду землі із покійницею. Жінка померла за рік до того, як був підписаний документ.

Про це повідомляють у прес-службі Рівненського апеляційного суду. 

Власник спірної землі, яка розташована неподалік Рівного, звернувся за захистом своїх прав до суду.

У рішенні суду йдеться, що наприкінці грудня 2022 року суд першої інстанції повністю задоволив позовні вимоги позивача — було скасовано державну реєстрацію права оренди земельної ділянки площею 1,1054 га в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Крім цього, суд зобов’язав відповідача повернути позивачеві спірну земельну ділянку з цільовим призначенням "для ведення особистого селянського господарства".

Водночас товариство з обмеженою відповідальністю з таким судовим рішенням не погодилось та оскаржило його у Рівненському апеляційному суді. В документі було зазначено, що висновки місцевого суду не відповідають обставинам, а дата на договорі оренди могла бути проставлена після його укладення, тому оскаржуване рішення потрібно скасувати та ухвалити нове — про відмову позивачеві у задоволенні позову. 

Своєю чергою суд апеляційної інстанції відхилив апеляційну скаргу агрофірми й вказав, що рішення суду попередньої інстанції є обґрунтованим та законним.

У матеріалах справи вказується, що позивач є власником спірної земельної ділянки — її він успадкував після смерті попередньої власниці М., що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом. Як йдеться у копії договору оренди землі, між М. та ТзОЗ у 2018 році укладено договір, за яким агрофірмі в оренду передано належну орендодавцю земельну ділянку на сім років. Однак важливо є те, що жінка за рік до укладення договору оренди померла, тому ТзОВ користується земельною ділянкою без відповідної правової підстави.

Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін, погодившись з позицією суду про те, що відповідач володіє спірною земельною ділянкою за відсутності вчиненого правочину, а це порушує права позивача як власника, позбавляє його права вільно розпоряджатися та користуватися земельною ділянкою, зокрема, передавати в оренду для обраного ним орендаря.

Нагадаємо, поліцейські Київщини викрили масштабну схему нелегальної вирубки та збуту деревини. Під виглядом санітарної очистки лісу посадовці знищували масиви дерев задля отримання прибутків від продажу матеріалів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 07.04.2023 01:20