Фото: СБУ

На Запоріжжі затримали викладача вишу, який "підпрацьовував" коригувальником рашистів

Правоохоронці затримали ще одного російського поплічника. Ним виявився викладач інформатики вищого професійного училища із Запорізької області, який розвідував інформацію для окупантів.

Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України. За даними правоохоронців, росіяни залучили українця до співпраці у липні 2023 року.

"За вказівкою агресора його поплічник приховано збирав відомості про дислокацію та переміщення Сил оборони на території регіону", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що фігурант справи на власній дачі облаштував "спостережний пункт", за допомогою якого збирав інформацію для ворога.

"Використовуючи бінокль та іншу оптику, він намагався виявити передові позиції підрозділів ЗСУ. Крім того, зловмисник на велосипеді об’їжджав сусідні дачні кооперативи і прилеглу місцевість, де фіксував маршрути руху української військової техніки", — повідомили в СБУ.

сбу

Фото: СБУ

Отриману інформацію зловмисник передавав росіянам за допомогою месенджера. Ці дані ворог згодом використовував для підготовки вогневих ударів по підрозділах ЗСУ, у тому числі з використанням ворожих зенітно-ракетних комплексів С-300 та С-400.

Правоохоронці затримали інформатора ще під час спроби передачі повідомлень загарбникам. Під час обшуку у нього вдома виявили мобільний телефон і ноутбук із доказами його листування з спецслужбою РФ, чотири сигнально-шумові пістолети, перероблені під бойові, три рації, а також оптичні прилади спостереження за віддаленими об’єктами.

Помічнику ворога вже оголосили про підозру, він перебуває під вартою. Зараз триває розслідування, зловмиснику загрожує до 12 років увʼязнення.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України затримала агентку Російської Федерації. Вона готувала нову повітряну атаку по "центрах прийняття рішень" на Миколаївщині. Її основним завданням було встановлення точних координат адмінбудівель місцевих органів виконавчої влади та часових інтервалів максимальної присутності там посадовців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2023 11:40