На звалищах скупчуються мільйони тон електронних відходів і вони будуть тільки зростати

14 ГРУДНЯ 2017 11:45

Як повідомляє TrueUA з посиланням на UN, в ООН стурбовані обсягами електронних відходів, які здебільшого не переробляються і виявляються на звалищах. Тільки в минулому році з ужитку було виведено 44,7 мільйона тон мобільних телефонів, комп'ютерів, відеокамер, телевізорів, пилососів холодильників та іншої побутової електроніки.   

У 2016 році вага електронного «сміття» дорівнював вазі дев'яти великих пірамід Гізи або чотирьох з половиною тисяч Ейфелевих веж.  

Цим електронним сміттям можна завантажити 1,23 мільйона 18-колісних вантажівок, які зможуть перекрити весь шлях від Нью-Йорка до Бангкока і назад.  

В ООН стурбовані обсягами електронних відходів, які здебільшого не переробляються і виявляються на звалищах.   

Міжнародне право вимагає проводити належну утилізацію електроніки, що вийшла з ладу. Але в 2016 році було зібрано і перероблено лише 20 відсотків всіх електронних відходів. Більшість старих мобільних телефонів, комп'ютерів і телевізорів виявилися на міських звалищах, були спалені разом з іншим сміттям або складаються в гаражах і дворах.  

При цьому переробка електронних відходів може принести значний дохід, адже при виробництві смартфонів і інших електронних виробів використовуються золото, срібло, мідь, платина та інші цінні метали, які сьогодні разом з технікою, що відслужила також потрапляють в сміттєві баки.   

Експерти підрахували, що в минулому році вартість викинутих цінних матеріалів, які можна було б отримати, склала 55 мільярдів доларів - а це ВВП більшості країн світу.  

Різке зростання електронних відходів пояснюється тим, що з кожним роком електроніка стає все більш доступною більшості сімей навіть у бідних країнах.  

Сьогодні число передплатників на мобільні телефони перевищує чисельність населення світу.  

Жителі США, Китаю і Європи змінюють свої смартфони кожні півтора-два роки.  

Експерти побоюються, що, якщо така тенденція збережеться, вже до 2021 року обсяг електронних відходів зросте на 17 відсотків і складе 52, 2 мільйони тон.  

В середньому в 2016 році у всьому світі на душу населення припадало 6,1 кг електронного брухту, що на 5 відсотків більше, ніж в 2014 році.   

Найвищі обсяги електронного сміття на душу населення - в Норвегії: 28,5 кілограма, а також в Австралії та Новій Зеландії - по 17,3 кілограми.  

В Європі в цілому на одну людину припадає 16,6 кілограмів електронних відходів. На європейському континенті щорічно викидають 12, 3 мільйони тон електроніки.   

З них 1,9 млн. тон припадає на Німеччину і по 1,6 млн. тон на Великобританію та Росію. Разом з тим, експерти ООН встановили, що у європейців найвищий рівень утилізації електроніки - 35 відсотків.  

У США викидають по 11,6 кілограмів електронних відходів на душу населення, а збирають і переробляють 17 відсотків такого брухту.  

Експерти ООН закликають всі країни світу вжити рішучих заходів, спрямованих на організацію належної утилізації та переробки електронних відходів.  

Сьогодні вже 66 відсотків світового населення живуть в 67 країнах світу, де діють нормативні акти, що регулюють управління електронними відходами.   

У минулому році закон на цей рахунок був прийнятий в Індії. Однак на практиці прийняті нормативні акти не виконуються повною мірою.   

Звалища старих мобільних телефонів, холодильників, телевізорів та іншої електроніки представляють серйозну загрозу навколишньому середовищу і здоров'ю населення в багатьох країнах світу.

 

Суспільство, 14.12.2017 11:45