Фото: НАБУ

Збитки на 500 мільйонів: НАБУ оголосило підозру екс-керівнику Фонду держмайна та десятку його посібників

22 березня 2023 року детективи НАБУ викрили злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду держмайна України. Зловмисники впродовж 2019-2021 років заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ "Одеський припортовий завод" та АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія"

Про це повідомляє НАБУ.

Сума неправомірної вигоди, отримана членами злочинної організації за весь час контролю АТ "ОПЗ", становить понад два млрд грн.

Серед учасників злочину:

  • голова Фонду державного майна України (керівник ЗО, організатор);
  • наближена до голови ФДМУ особа (співорганізатор);
  • радник голови ФДМУ;
  • два в.о. директори АТ "Одеський припортовий завод" (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • два власники ТОВ — переможця аукціону на "ОПЗ";
  • дві фізичні особи — співучасники злочину.

В.о. директора "ОПЗ2 і радника голови ФДМУ затримано, сімом особам – ексголові ФДМУ, наближеній до нього особі, в.о. директора "ОПЗ", в.о. керівника АТ "ОГХК", двом власникам ТОВ і одній фізичній особі повідомили про підозру.

Зазначимо, у період з 2019 по 2021 рік посаду глави Фонду держмайна обіймав Дмитро Сенниченко.

НАБУ і САП встановили два епізоди діяльності злочинної організації.

Перший — щодо корупції на "Одеському припортовому заводі" (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання "лояльних" членів наглядової ради "ОПЗ", які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини. Згодом провели конкурсний відбір нового постачальника сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше — незаконно скасували результати і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини.

В результаті, за період з травня по грудень 2020 року АТ "ОПЗ" втратило понад 390 млн грн.

Другий епізод стосується "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії" (100% належить державі в особі ФДМУ). У жовтні 2020 року організатор схеми домігся призначення "лояльного" в.о. директора АТ "ОГХК". Той впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам РФ та на територію тимчасово окупованого Криму.

Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ завершили розслідування за підозрою колишнього директора та головного інженера Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. Їх обвинувачують у розкраданні понад 4,4 млн грн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.03.2023 17:09