NASA доставила в космос людську сперму для колонізації

13 КВІТНЯ 2018 11:39

Екіпаж Міжнародної космічної станції незабаром приступить до не тільки досить цікавого, але і вельми важливого з точки зору перспектив космічної колонізації експерименту.  Вантажівка Dragon приватної аерокосмічної компанії SpaceX доставила на МКС заморожені запаси статевих клітин людини. Завдання експерименту - перевірка, як вони поведуть себе в умовах космосу. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Deccan Chronicle.

Минулі досліди на спермі биків і морських їжаків показали, що статеві клітини починають рухатися раніше в невагомості, ніж на Землі, але при цьому вони гірше або майже не зливаються з яйцеклітинами. Це все може породити проблеми із зачаттям дітей в космосі.

На сьогоднішній момент одна з основних небезпек, що стоять на шляху нашого перетворення в «міжпланетний вид», пов’язана з високим рівнем космічної радіації.

Фахівці відзначають, що найбільшу загрозу це випромінювання несе для статевих клітин, які змушені проходити через кілька фаз поділів, перш ніж вони стають готовими для запліднення.

Проте більш ранні досліди по розмноженню комах, риб, морських їжаків та інших тварин, які проводилися на борту МКС, показали, що ніщо в принципі не перешкоджає продовженню роду в невагомості, проте на статевих клітинах приматів такі досліди не проводилися.

Перші досліди на людських статевих клітинах почнуться на борту МКС в найближчі дні і тижні. Екіпаж станції розморозить зразки сперми, виведені недавно на орбіту, і відправить сперматозоїди в «вільне плавання».

Спочатку планується обробити ці клітини двома наборами сигнальних молекул, що імітують хімічну середу матки. Один з них змусить сперматозоїди самостійно рухатися, а другий - запустить ланцюжок реакцій, що передують їх злиття з яйцеклітиною.

Екіпаж станції отримає кілька десятків фотографій клітин, а потім заморозить їх і відправить назад на Землю для подальшого вивчення.

Ці експерименти, як сподіваються біологи, допоможуть зрозуміти, чи є відмінності в поведінці людських і тварин статевих клітин при житті в космосі, і вкажуть на те, наскільки можливо «природне» зачаття в невагомості.

Технології, 13.04.2018 11:39