Фото: Українські новини

Навчання за короткими програмами та ваучери: як в Україні планують долати безробіття

Рівень безробіття в Україні станом на сьогодні є достатньо високим. Для подолання безробіття держава запроваджує комплекс заходів та інструментів. 

Про це повідомила перша віце-прем'єрка — міністерка економіки України Юлія Свириденко в ефірі телемарафону.

За її словами, українські підприємства відчувають брак кадрів через те, що багато українців перебувають за кордоном. Так, 5 млн українців нині проживають у Європі, із яких лише у Польщі зареєстровано 1,5 млн людей працездатного віку з вищою освітою, які здебільшого були працевлаштовані.

"З одного боку — це проблема українського підприємця, якому бракує кваліфікованих кадрів, а з іншого — маємо безробітних, чиї навички не відповідають вимогам ринку праці. Це так зване структурне безробіття" — каже Свириденко.

Над цією проблемою вже працюють у владних кабінетах. Зокрема, держава пропонує охочим пройти навчання й перенавчання за короткими програмами в технічних училищах при центрах зайнятості.

"Ми пропонуємо навчання на спеціальностях за дуже короткими програмами. Найбільш ефективними є програми 4,5 місяці — рівень працевлаштування понад 90%. Це програми за спеціальностями "Електрозварювальник", "Тракторист", "Швачка", — пояснює міністерка. 

Окрім цього, держава пропонує отримати спеціальний ваучер на навчання:

"Коли людина працює, але відчуває, що хоче здобути додаткові навички, може отримати до 26 тисяч гривень на навчання у школах, які ліцензовані Міносвіти за 70 напрямками. Ми розширюємо спеціальності, за якими по цих ваучерах можна буде навчатися".

Нагадаємо, в Україні безробітні зможуть приєднатися до Армії відновлення країни, яка працюватиме над ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій чи займатиметься роботою оборонного характеру. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.04.2023 13:24