Фото: соцмережі

Не печивом єдиним: в Україні виявлено арахіс, який може спричинити рак

В Україні виявлено одразу два небезпечних продукти, які можуть згубно впливати на здоров'я — печиво та арахіс. Обидва продукти є імпортом. 

Небезпечне печиво

Дням у мережі поширилася інформація про печиво, яке може викликати параліч через високий вміст акриламіду.

Печиво під назвою Apetitki виготовляється в Румунії (виробник Ro Star S. A., Romania) і експортувалось до України (одержувач ТзОВ Львівімпорт) з Польщі.

Держпродспоживслужба закликає торгових операторів негайно вилучити печиво з продажу, згідно з законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". А також повідомити про наявність даного продукту у письмовій формі протягом двох днів.

Отруйне печиво було виявлено на полицях магазинів у Київській, Чернігівській та Івано-Франківській області.

Чим небезпечний акриламід

Речовина акриламід проявляє сильні нейротоксичні властивості. 

Характерними симптомами є посилене потовиділення на руках і ногах, оніміння або навіть параліч кінцівок. У випадку контакту акриламіду з очима відбувається ураження кон'юнктиви та пошкоджується рогівка ока. Вдихання пари або пилу цієї сполуки може призвести до серйозного ураження нервової системи.

Отруєння може проявити себе через тиждень.

Небезпечний арахіс

У двох областях України — Одеській та Івано-Франківській виявлено арахіс, який може спричинити появу онкологічних хвороб. 

Зокрема, за даними Держпродспоживслужби, арахіс містить перевищення максимально допустимого рівня афлотоксинів. Небезпечні горіхи імпортовано в Україну з Єгипту.

В арахісі, який експортувався з Єгипту через Польщу, виявлено речовину Афлатоксин-В1. Вона викликає злоякісні пухлини та цироз печінки.

Афлатоксини — клас природних мікотоксинів, що виробляються багатьма видами грибків роду Aspergillus, особливо Aspergillus flavus і Aspergillus parasiticus. Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами. Виділяють 2 основні групи афлатоксинів — B і G (від англ. blue і англ. green). Потрапляючи до тіла ссавців, афлатоксини метаболізуються печінкою до активної речовини, афлатоксину M1, епоксіду.

Події, 27.01.2023 22:07