Нейромережу навчили «читати думки»

26 ЖОВТНЯ 2017 11:08

Розробники з Університету Пердью створили нейронну мережу, яка вміє аналізувати ФМРТ-знімки мозку, зроблені під час перегляду відео, а потім в режимі реального часу визначати, що саме людина дивилася.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Academic.  

В експерименті брало участь троє випробовуваних, яким показали близько тисячі невеликих відеороликів. За час показу учені змогли отримати величезну кількість даних ФМРТ, які потім почали демонструвати згортальній нейронній мережі, навченій зіставляти активність мозку з сюжетами відеороликів.   

По знімку ФМРТ мережа навчилася дуже швидко і правильно визначати, що саме дивився доброволець в той час, коли був зроблений знімок.  

Крім того, нейромережа навчилася розшифровувати дані інших людей, ґрунтуючись на отриманій з ФМРТ інших добровольців інформації, при цьому результат був однаково високий як при даних ФМРТ здорових випробовуваних, так і тих, що мали дефекти зору.   

Завдяки цьому дослідженню учені змогли розшифрувати думки, а заразом і з'ясували, які ділянки мозку відповідають за розпізнавання зображень і відеороликів.   

Річ у тому, що мозок розділяє відеоролик на окремі складові. Наприклад, якщо людина бачить машину, що рухається на тлі стіни, то одна зона мозку розпізнає стіну, а інша автомобіль - таким чином у вчених вийшло простежити роботу мозку при зіставленні окремих блоків інформації і зведенні її в єдину картину.

 

Технології, 26.10.2017 11:08