Фото: Bild

Німеччина таки може передати ракети Taurus Україні: NYT назвало умову

На Німеччину кожен день зростає тиск через затягування з передачею Україні далекобійних ракет Taurus. Союзники вважають, що вони можуть суттєво допомогти контрнаступу Збройних сил України.

Про це пише The New York Times.

Адміністрація президента США Джо Байдена поки не зробила публічних заяв про те, що вона відправляє Україні свої тактичні ракетні системи ATACMS. Але експерти припускають, що це може статися найближчим часом. Це лише ще більше посилить тиск на німецького лідера.

"Заява США підвищить тиск на канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб він нарешті зважився передати Україні ракети Taurus", — йдеться в матеріалі.

За інформацією видання, голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн сказала, що канцлер перебуває під сильним тиском і, можливо, захоче нарешті припинити цю дискусію. На її думку, рішення американців про ATACMS призведе і до передачі німецьких ракет. Водночас представник уряду Німеччини заявив, що позиція Шольца залишилася незмінною і ще жодного рішення ухвалено не було. Проте зазначається, що протягом минулого року він прагнув оголосити про передачу бронетехніки, систем ППО і бойових танків одночасно з США.

"Ракети великої дальності є однією з останніх великих систем озброєнь, які Україна просить від Заходу, але побоювання, що вони можуть завдати удару російською територією і призвести до ескалації війни, посіяли небажання як у Берліні, так і у Вашингтоні відправляти їх", — пише NYT.

Що відомо про Taurus

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

Німеччина готується передати ракети Taurus

Фото: Вікіпедія

Базова модель ракети Taurus оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO. Лідируючий заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів. Система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Нагадаємо, 14 серпня до Києва приїхав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер. Це перший візит німецького високопосадовця в Україну від початку повномасштабного вторгнення. Він заявив, що Німеччина планує щорічно видавати Україні по п’ять мільярдів євро військової підтримки. Це триватиме до 2027 року. Щоправда, рішення про виділення п'яти мільярдів євро на військову підтримку України ще має затвердити німецький парламент. Загалом, за словами міністра, з початку повномасштабної війни допомога Німеччини Україні склала 22 мільярди євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.10.2023 00:11