Фото: Pixabay

Нова місія NASA обіцяє покращити розуміння, як працює погода на Землі

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки запустило на орбіту Землі перший із двох супутників місії Prefire для кліматичних досліджень Арктики та Антарктиди.

Супутник полетів на борту ракети Rocket Lab Electron зі стартового комплексу Rocket Lab, який розташовано у Новій Зеландії. Він успішно вийшов на орбіту Землі, пише CNN.

Під час місії Prefire науковці хочуть більше дізнатись про те, як водяна пара, хмари та інші елементи земної атмосфери утримують тепло і не дозволяють йому випромінюватись у космос. Вчені NASA розраховують, що зібрані супутником дані дозволять точніше прогнозувати вплив кліматичної кризи на рівень моря, погоду, сніговий та крижаний покриви.

Зазначається, що найінтенсивніше Земля поглинає енергію Сонця у тропічних регіонах планети. Далі ця енергія переміщується до полюсів, де тепло випромінюється вгору в космос. За словами вчених, левова частка цього тепла припадає на далекі інфрачервоні хвилі й ніколи раніше систематично не вимірювалася.

Місія Prefire передбачає спільну роботу двох супутників CubeSat, які оснащені спеціалізованими мініатюрними тепловими датчиками. Дату запуску другого супутника обіцяють оголосити найближчим часом. Відомо, що обидва супутники працюватимуть на асинхронних навколополярних орбітах, проходячи над певною точкою в різний час та збиратимуть дані в одній і тій самій точці з різницею в кілька годин. Це має дозволити супутникам збирати дані про явища, які відбуваються протягом короткого часу і потребують частих вимірювань — наприклад, як кількість хмарного покриву впливає на температуру поверхні Землі під ним.

Нагадаємо, у квітні науковці NASA заявили, що мають намір розповісти про місію з доставляння зразків марсіанського ґрунту на Землю. Місія зі збором зразків марсіанського ґрунту триває вже кілька років й почалася з розгортання марсохода Perseverance у лютому 2021 року. Зібрані на Марсі зразки можуть повернути на Землю, де вони принесуть велику користь науці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 28.05.2024 04:27