Фото: Pixabay

У NASA готують важливу заяву про Марс

Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки заявило, що має намір розповісти про місію з доставляння зразків марсіанського ґрунту на Землю. 

Про це повідомляє ScienceAlert.

Місія зі збором зразків марсіанського ґрунту триває вже кілька років й почалася з розгортання марсохода Perseverance у лютому 2021 року. Проте незалежна перевірка показала, що програма мала "нереалістичні очікування щодо бюджету та розкладу", "громіздку структуру" та "не була організована для ефективного керування".

Як пише видання, комітет з асигнувань Палати представників і Сенату рекомендував скоротити бюджет NASA на 2024 рік на 454 080 000 доларів США, зокрема йшлося й про місію з повернення зібраних зразків марсіанського ґрунту на Землю. Також NASA звільнило велику кількість працівників і підрядників, які працювали над цим проектом. Це призвело до певної тривоги, що місія може бути припинена, а каністри з зібраними матеріалами залишилися на поверхні Марса.

"Повернення зразків Марса було основною довгостроковою метою міжнародних планетних досліджень протягом останніх двох десятиліть", — зазначають в NASA.

У виданні вважають, що, ймовірно, це повідомлення від NASA дає проблиск надії, що зразки зібрані на Марсі можуть повернути на Землю, де вони принесуть велику користь науці.

"Марсохід NASA Perseverance збирає переконливі наукові зразки, які допоможуть вченим зрозуміти геологічну історію Марса, еволюцію його клімату та підготуватися до майбутніх експедицій в яких візьмуть участь люди. Повернення зразків також допоможе NASA у пошуку існування життя на Марсі", — пише видання. 

У NASA додають, що, згідно з поточним планом, місія передбачає запуск орбітального апарату у 2027 році, посадковий модуль у 2028 році, а зразки ґрунту з Марса прибудуть на Землю у 2033 році. 

Нагадаємо, у квітні минулого року NASA показало середовище проживання на Марсі. Добровольці, які заселяються до будівлі, симулюють життя на Червоній планеті. Науковці вважають, що це допоможе підготуватися до освоєння справжнього Марса людиною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 15.04.2024 15:22