Фото: Pixabay

Марс впливає на температуру Землі: вчені пояснили, як це відбувається

Дослідники запевняють, що Марс впливає на Землю. Як кажуть вчені, гравітаційна взаємодія Марса та Землі здатна нагрівати клімат нашої планети.

Про це йдеться в матеріалах досліджень науковців з Університету Сіднея та Університету Сорбонна.

Дослідники вказують, що потепління, яке спостерігається, не пов'язане з глобальними процесами, викликаними викидами парникових газів внаслідок діяльності людини. Посилення парникового ефекту, за словами вчених, це виключно відповідальність людей і ніяк не пов'язаний процес з впливом Марсу на Землю.

Як саме Марс впливає на температуру на поверхні Землі, пояснив професор геофізики в Сіднейському університеті: "Гравітаційні поля планет Сонячної системи взаємодіють, і цей резонанс змінює ексцентриситет планет – міру того, наскільки близькі до кругових їх орбіти".

Саме через цей резонанс Земля трохи наближається до Сонця під дією гравітаційного тяжіння Марса, а це означає, що наша планета піддається більшому сонячному випромінюванню і, отже, клімат нагрівається, перш ніж знову дрейфувати назад — такі цикли тривають по 2,4 мільйона років. Вчені дійшли відповідного висновку, коли побачили збіги астрономічних циклів з посиленнями та ослабленнями глибоководних течій. Щоб дослідити останні, науковці проаналізували геологічні дані віком понад 65 мільйонів років, взяті із сотень місць у всьому світі.

Нагадаємо, що раніше вчені NASA зафіксували потужний спалах на Сонці й показали фото. Науковці наголошують, що такі явища є сильними викидами енергії. Спалахи та сонячні виверження можуть впливати на радіозв'язок, електромережі, навігаційні сигнали та становити небезпеку для космічних кораблів та астронавтів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 27.03.2024 03:24