Фото: NASA

Вчені виявили у космосі міжгалактичне "намисто" із зоряних скупчень

Вчені NASA виявили у космосі "намисто" з молодих зоряних скупчень. Воно розташоване на відстані близько 3,8 мільярда світлових років від Землі.

Про це повідомляє Independent.

Вперше космічне явище було зафіксовано ще у 2014 році за допомогою телескопа "Хаббл". На думку науковців, воно могло утворитися після надзвичайно потужного викиду з чорної діри-"монстра". Так зване намисто розташоване в масивному скупченні галактик, відомому як SDSS J1531. У центрі цього гігантського скупчення відбувається злиття двох найбільших галактик, оточених 19 великими скупченнями палаючих зірок-"немовлят".

"Астрономи вважають, що намисто утворилося внаслідок надзвичайно потужного струменя — еквівалентного енергії, виробленої мільярдом зірок, як-от Сонце, що вибухають разом — із надмасивної чорної діри близько чотирьох мільярдів років тому", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей потік виштовхнув гарячий газ, що оточує SDSS J1531, і утворив гігантську порожнину, схожу на бульбашку. Водночас викладач Школи фізики та астрономії Кардіффського університету доктор Тімоті Девіс наголосив, що намистинки (зоряних скупчень, — ред.) утворюються, коли газ стискається перед бульбашкою, дозволяючи матеріалу охолонути й утворити зоряні скупчення, розташовані на однаковій відстані.

Водночас автори дослідження зазначили, що виявлення даного "намиста" може пролити світло на те, як чорні діри діють в якості "космічних термостатів", що утримують газ в галактичних скупченнях.

"Виверження чорних дір, подібні до того, що допомогло створити суперкластери в SDSS J1531, за прогнозами, відіграють дуже важливу роль у підтримці температури газу в скупченнях галактик. Виявлення настільки чітких свідчень протікання цього процесу дозволяє нам зрозуміти вплив чорних дір-монстрів на навколишнє середовище", — зазначив доктор Девіс.

За словами дослідників, поки їм вдалося виявити тільки один потік, але зазвичай чорні діри випускають два — в протилежних напрямках. Вчені вважають, що радіо — та рентгенівські сигнали, що спостерігаються далі, можуть бути залишками другого потоку.

Нагадаємо, 23 лютого на Місяці здійснив успішне приземлення посадковий модуль "Одіссей" компанії Intuitive Machines. Це перший в історії людства приватний посадковий апарат, який здійснив посадку на найближчому сусіді Землі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 26.02.2024 04:29