Супутник ERS-2. Джерело: ESA

Сьогодні на Землю впаде супутник ERS-2, який 30 років провів у космосі

Сьогодні на Землю впаде супутник ERS-2 Європейської космічної агенції (ESA). Він провів у космосі 30 років.

Про це повідомила агенція ESA.

Очікується, що більша частина супутника згорить під час входження в земну атмосферу, але деякі уламки все ж уціліють.

Точне місце падіння невідоме, оскільки уламки розкидає по великій території. Жодної загрози для людей чи інфраструктури вони не становлять. Дані про час входження супутника в атмосферу постійно оновлюються.

Супутник ERS-2 запустили 1995 року після сестринського ERS-1, який запустили 1991 року. На момент свого запуску ERS-2 був одним із найсучасніших супутників спостереження за Землею. Він збирав дані про різні процеси на планеті, зокрема, відстежував динаміку зміни клімату, стан лісів, полярної криги, рівня моря, температуру океану та хімічний склад атмосфери. Він також допомагав відстежувати стихійні лиха, такі як повені та землетруси.

ESA вивело ERS-2 з експлуатації 2011 року та розпочало процес його сходження з орбіти, який передбачає поступове зниження висоти орбіти супутника, доки він не зіткнеться з достатнім опором атмосфери для падіння.

Деорбітація необхідна, оскільки багато супутників після завершення своєї місії можуть продовжувати обертатися навколо Землі протягом десятиліть. Неконтрольовані обʼєкти стають космічним сміттям і становлять серйозну загрозу для нових космічних апаратів.

Астрономи змогли переконатися у важливості деорбітації лише 10 лютого 2009 року, коли супутник "Космос-2251", який не діяв на той момент, зіткнувся з Iridium 33. Утворені від зіткнення уламки відтоді несуть неабияку загрозу для інших супутників і майбутніх місій.

Нагадаємо, що японські вчені створили крихітний супутник, який виготовили з дерева. Це один із найнезвичніших у світі космічних апаратів. Його планують запустити на орбіту влітку 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.02.2024 22:38