Дерев'яний супутник, який планують запустити на орбіту. Джерело: Kyoto University

Японія запустить на орбіту перший у світі дерев'яний супутник: яка його місія

Японські вчені створили крихітний супутник, який виготовили з дерева. Це один із найнезвичніших у світі космічних апаратів. Його планують запустити на орбіту влітку 2024 року.

Про це повідомив The Guardian. Журналісти розповіли, що зонд LignoSat розробили з деревини магнолії, яка під час експериментів, проведених на Міжнародній космічній станції, виявилася особливо стабільною та стійкою до розтріскування. Уже завершуються плани щодо його запуску на американській ракеті влітку 2024 року.

Дерев’яний супутник створили дослідники Кіотського університету та лісозаготівельна компанія Sumitomo Forestry, аби перевірити ідею використання біорозкладаних матеріалів, таких як деревина. Водночас розробники прагнули побачити, чи можуть вони діяти як екологічно чисті альтернативи металам, з яких наразі побудовані всі супутники.

"Усі супутники, які знову входять в атмосферу Землі, горять і створюють крихітні частинки глинозему, які будуть плавати у верхніх шарах атмосфери протягом багатьох років", — попередив японський астронавт і аерокосмічний інженер з Кіотського університету Такао Дої.

Він наголосив, що згодом це вплине на навколишнє середовище Землі. Щоби розв'язати цю проблему, дослідники з Кіото створили проект для оцінки видів деревини. Вони визначали, наскільки добре дерево може витримувати суворі умови запуску в космос і тривалих польотів на орбіті навколо Землі. Перші випробування проводили в лабораторіях, які відтворювали умови в космосі, та виявили, що зразки деревини не зазнали помітних змін у масі чи ознаках розкладання.

"Здатність деревини витримувати ці умови нас вразила", — сказав керівник проекту Кодзі Мурата.

Після цих випробувань зразки відправили на МКС, де їх випробовували протягом майже року, перш ніж повернути на Землю. Вони знову показали невеликі ознаки пошкодження. Таке явище Мурата пояснював тим, що в космосі немає кисню, який міг би викликати горіння деревини, та немає живих істот, які могли би викликати її гниття.

Протестували декілька видів деревини, зокрема, японську вишню. Деревина магнолій виявилася найміцнішою.

"Одна з місій супутника — виміряти деформацію дерев’яної конструкції в космосі. Деревина міцна та стабільна в одному напрямку, але може бути схильна до змін розмірів і розтріскування в іншому напрямку", — сказав він.

Якщо LignoSat добре працюватиме на орбіті, то це відкриє можливість використання деревини як будівельного матеріалу для більшої кількості супутників. За оцінками, найближчими роками щорічно запускатимуть понад 2 000 космічних апаратів. Алюміній, який вони відкладуть у верхніх шарах атмосфери під час згоряння може створити серйозні екологічні проблеми.

Нагадаємо, National Geographic повідомив, що 2024 року відбудеться низка астрономічних подій, які варто побачити. Зокрема, повне затемнення Сонця та метеоритні дощі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 18.02.2024 08:54