Фото: Pixabay

Небо готує чимало сюрпризів: які астрономічні події можна буде спостерігати цього року

У 2024 році відбудеться низка астрономічних подій, які варто побачити. Зокрема, повне затемнення Сонця та метеоритні дощі.

Про це повідомив National Geographic.

Поєднання Юпітера та Місяця

Юпітер

Фото: Pixabay

У перший місяць 2024 року Юпітер поєднається із Місяцем. Найбільша планета Сонячної системи домінувала на вечірньому небі вже цього тижня — 18 січня, з'явившись поруч з осяяним півмісяцем.

Крім того, Юпітер і Місяць знову зустрінуться на небі 14 лютого, 13 березня та 10 квітня в серії таких поєднань, які слідують за місячними циклами Місяця навколо Землі. Під час кожного поєднання Місяць буде представлений у різних фазах і орієнтаціях поруч із гігантом Юпітера, тому на варто пропускати ці явища.

Поблизу Землі пройде гігантська комета

комета

Фото: Pixabay

Втричі більша за гору Еверест комета під назвою 12P/Понс-Брукс у квітні 2024 року пройде неподалік Землі. За прогнозами вчених, у березні комета наблизиться до Сонця та прискориться через збільшення сили тяжіння нашої зірки. До квітня її можна буде навіть побачити неозброєним оком одразу після заходу сонця на західній частині неба. 

Вже 12 квітня комета проходитиме біля блискучого Юпітера і тоді побачити її буде найбільше шансів. А через дев’ять днів, 21 квітня, комета Понса-Брукса досягне своєї найближчої точки до Сонця і може досягти піку яскравості, забезпечуючи одну з найкращих можливостей її спостерігати.

Метеоритний дощ

метеоритний дощ

Фото: zn.ua

В останній місяць весни 2024 року всі любителі комічних явищ зможуть вгледіти метеоритний дощ. Зокрема, в передсвітанкові години 4 травня, коли спадаючий півмісяць не зійде до самого світанку можна буде побачити навіть найслабкіші падаючі зірки.

Радіант потоку, де, здається, виникають окремі метеори, буде перебувати близько до південно-східного горизонту в межах однойменного сузір’я потоку Водолія. Завдяки такому розташуванню небесне шоу трохи сприятливіше для спостерігачів у південній півкулі.

Вогняне кільце в небі 

сонячне затемнення

Фото: Pixabay

Жителі Західної півкулі 2 жовтня побачать друге сонячне затемнення 2024 року. Шлях вогняного кільця, або кільцевого затемнення, здебільшого перетне Тихий океан, обмежуючи видимість із суші кількома місцями.

Перше спостереження затемнення з суші відбудеться на мальовничому острові Пасхи о 14:07 за місцевим часом (19:07 UTC). Мешканці там стануть свідками дивовижних шести хвилин і 23 секунд кільцевості — максимальної частини затемнення, коли Місяць знаходиться перед сонячним диском, залишаючи кільце сонячного світла навколо його краю. 

Потім затемнення охопить південну частину Чилі та швидко переміститься через гори Анди в Аргентину. Тим часом часткове затемнення сонця буде видно мільйонам спостерігачів на більшій частині південної частини Південної Америки.

Нагадаємо, раніше астронавти NASA натрапили у космосі на цікаву знахідку. Вони виявили рештки загубленого понад вісім місяців тому помідора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 23.01.2024 11:59