Астрономи вперше стали свідками народження системи подвійної нейтронної зірки

12 ЖОВТНЯ 2018 12:18

Завершення життєвого циклу зірок може відбуватися по-різному. Одні перетворюються в чорні діри, інші - розпорошуються в туманності. Якщо за життя зірка мала дуже великою масою, то при її загибелі на світло може з'являтися нейтронна зірка - дуже компактний об'єкт, розміром з невелике місто, але при цьому володіє колосальною щільністю. Однак зовсім недавно вчені вперше стали свідками ніколи раніше небаченого феномена - народження подвійної системи нейтронних зірок, повідомляє CNN.

Явище, яке отримало назву iPTF 14gqr (SN 2014ft) і те, що сталося на краю спіральної галактики, розташованої в 920 мільйонах світлових років від нас, було вперше помічено вченими в жовтні 2014 року. Подія на той момент було інтерпретовано спалахом наднової, але вже тоді здалося вкрай незвичайним.

Для того щоб зірка перетворилася на наднову, вона повинна мати масу, яка як мінімум в декілька перевищує масу нашого Сонця (приблизні підрахунки говорять про восьми сонячних масах). До кінця свого життя зірка виробляє весь запас свого палива - водню. В результаті цього відбувається дуже швидкий колапс ядра, що генерує колосальну ударну хвилю, яка викидає все зовнішні шари зірки у відкритий космос, залишаючи ядро ​​фактично голим. Подія супроводжується найяскравішої спалахом і називається народженням наднової. Після нього залишається тільки щільна нейтронна зірка.

Факт того, що зірка взагалі вибухнула, має на увазі, що у неї було багато матеріалу, відзначають дослідники, інакше її ядро ​​ніколи б не досягла стану колапсу. Куди ж поділася зникла маса?

Ні, не в Нарнію. Виходячи з даних про силу вибуху і масі самої наднової, команда вчених припускає, що поруч з вибухнула зіркою може перебувати раніше непомічений, але дуже щільний об'єкт-компаньйон, можливо білий карлик, чорна діра або ще одна нейтронна зірка (що більш ймовірно), яка «здерла» із зірки компаньйона основну частину зоряного речовини ще до вибуху наднової.

На думку дослідників, народження подвійних нейтронних зірок має бути досить частим явищем для Всесвіту, а не бачимо ми їх тому, що ці події відбуваються дуже швидко.

«Схоже, що ці вибухи являють собою єдину логічну модель формування систем, що складаються з пар нейтронних зірок або пар нейтронна зірка плюс чорна діра. При цьому близьке розташування таких об'єктів один до одного дозволяє нам ставати свідками їх злиття », - кажуть дослідники.

Технології, 12.10.2018 12:18