Космічний апарат Odysseus Twitter / NASA

На Місяці вперше за 50 років приземлили американський модуль

На Місяці здійснив успішне приземлення посадковий модуль "Одіссей" компанії Intuitive Machines. Це перший в історії людства приватний посадковий апарат, який здійснив посадку на найближчому сусіді Землі. 

Про це повідомляє видання Space.

Зазначається, що посадковий модуль "Одіссей"  це перший приватний апарат американського виробництва, який здійснив м'яку посадку на поверхні супутника Землі. Попередня спроба приземлитися на Місяці була під час останньої місії "Аполлон" у грудні 1972 році.

Відомо, що посадковий апарат Nova-C під назвою "Одіссей" здійснив посадку в південних полярних регіонах Місяця. Диспетчерам знадобилося приблизно 15 хвилин після приземлення, щоб підтвердити, що вони отримують сигнал від посадкового модуля.

"Ми можемо без сумніву підтвердити, що обладнання перебуває на Місяці. "Одіссей" має новий дім", — сказав доктор Тім Крейн в ефірі NASA.

Він додав, якщо все піде за планом, посадковий модуль і його корисне навантаження тепер працюватимуть на поверхні Місяця близько семи земних днів.

Space наголошує, що місяць був частою мішенню для американських космічних апаратів протягом 1960-х і на початку 1970-х років. Цей поштовх виник не з простої наукової цікавості: висадка астронавтів на найближчий сусід Землі розглядалася як імператив національної безпеки, спосіб продемонструвати технологічну перевагу над суперником нації під час холодної війни Радянським Союзом.

Видання зазначає, що США відправили 12 астронавтів на поверхню Місяця протягом шести місій "Аполлон" з 1969 по 1972 рік. Після остаточної перемоги в перегонах, NASA було доручено зосередитися на інших цілях своєї програми польотів людини в космос — головним чином, на розробці та експлуатації програми космічного човника. 

Нагадаємо, 26 січня українка Ліна Бороздіна разом з трьома іншими туристами здійснила політ у суборбітальний космос. Вона придбала квиток ще у 2005 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 23.02.2024 11:00