Фото: Facebook Ліни Бороздіної

На політ у космос чекала майже 20 років: перша українська космотуристка повернулась на Землю (відео)

У п'ятницю, 26 січня, українка Ліна Бороздіна разом з трьома іншими туристами здійснила політ у суборбітальний космос. Вона придбала квиток ще у 2005 році.

Відео приземлення космоплана опублікували на сторінці Virgin Galactic у соцмережі X.  Варто зазначити, що компанія Virgin Galactic здійснила вже шостий комерційний космічний політ.

"Ласкаво просимо на Землю, Galactic06! Наші пілоти, екіпаж і космічний корабель безпечно приземлилися на космодромі Америка, штат Нью-Мексико", — йдеться у повідомленні.

Фото: Facebook Ліни Бороздіної

Цікаво, що Ліна Бороздіна стала першою українкою, яка здійснила такий політ. На сайті компанії було зазначено, що вона є "приватною астронавткою з України та Каліфорнії, США".

Як відбувався політ у космос

Літак-носій VMS Eve піднявся з космодрому близько полудня за східним стандартним часом, несучи чотиримісний космічний літак VSS Unity. Eve скинув його на висоті близько 13 700 метрів, після чого космоплан активував ракетний двигун і попрямував до суборбітального простору.

Кілька хвилин пасажири пробули у стані невагомості та побачили Землю на тлі чорноти космосу. Апарат повернувся на Землю приблизно через 90 хвилин після старту. Virgin Galactic не вела прямої трансляції місії у космос.

Разом із Бороздіною у космічній подорожі побували туристи зі штатів Техас і Каліфорнія, а також з Австрії. До екіпажу Virgin Galactic увійшли командир VSS Unity CJ Sturckow та пілот Нікола Песіле, а також командир VMS Eve Майкл Мазуччі та пілот Ден Алікс.

Раніше повідомлялось, що у 2024 році відбудеться низка астрономічних подій, які варто побачити. Зокрема, повне затемнення Сонця та метеоритні дощі.

Нагадаємо, раніше астронавти NASA натрапили у космосі на цікаву знахідку. Вони виявили рештки загубленого понад вісім місяців тому помідора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 27.01.2024 12:37