Новорічні делікатеси: де придбати рибу до святкового столу

14 ГРУДНЯ 2017 11:02

Незважаючи на широкий вибір, представлений на наших прилавках, купити якісну, свіжу рибу - велика проблема, - запевняє Асоціація рибалок України, передає TrueUA.

«На риб'ячих фермах рибу напихають кормами з барвниками і стимуляторами росту, а так само щоб вона не хворіла, їй дають антибіотики, на рибопереробних підприємствах її заморожують застосовуючи небезпечні поліфосфати або коптять хімічним шкідливим рідким димом, в магазинах відверту тухлятину видають за свіжий продукт ... Необхідно пам'ятати, що риба «другої свіжості» небезпечна для здоров'я Вас і Ваших родин!» - попереджають в Асоціації рибалок України.

Варто зазначити, що «розсадник» торгівлі неякісним товаром є торгові мережі, через складність перевірки товарів там, в той час коли базари відкриті для перевірок інспекторів будь-коли. У супермаркеті немає такого поняття як зіпсована риба - весь товар реанімується. Отож, потрібно бути дуже пильним, щоб не натрапити на такий продукт. Варто сказати також про брудні акваріуми, які заражають рибу сапролегніозом, що є небезпечним для людського здоров'я. 

«Якщо є додаткова наклейка, краще її відірвати і прочитати інформацію, викладену на найпершому ціннику. Не забувайте, що існує безліч способів обману покупця. Роблять все, аби продати свою продукцію: штучно освіжають її, підфарбовують або взагалі видають за інший вид риби. А якщо побачите рибу, яку продають за акцією, то це означає, що її, швидше за все, просто хочуть швидше «спихнути», - наголошують в Асоціації рибалок України. 

Крім того, не потрібно проходити повз нашої вітчизняної риби в пошуках заморських делікатесів. Хоча з вибором її теж потрібно бути уважним, так як можливо вона виловлена ​​незаконно браконьєрами і не пройшла належний ветеринарний контроль якості. Тому перед покупкою бажано попросити документи і дізнатися про її походження і чи безпечна вона. 

Охолоджена риба несе значно більше користі для здоров'я людини, ніж заморожена. Термін зберігання охолодженої риби в холодильнику магазину при температурі 0-2° С обмежений, як правило, 3-5 днями. 

При виборі слід звернути увагу на те, що риб'яча блискуча луска щільно прилягала до тіла, м'ясо було пружним. У риби повинні бути світло-червоні зябра і яскраві, блискучі очі з чорними зіницями і прозорою рогівкою. Маса льодової глазурі на рибі не може перевищувати 5% від її ваги нетто, на креветках та інших морепродуктах - 6% маси нетто, на філе риби - до 14%. При виборі копченої риби потрібно звертати увагу на її запах. Якщо аромат копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою рідкого диму. 

«І поки чиновники не будуть сумлінно виконувати свої обов'язки по контролю за якістю продуктів харчування, до цих пір ми можемо розраховувати тільки на себе і свій досвід по вибору якісного товару», - зазначив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. 

Суспільство, 14.12.2017 11:02