ООН: Права корінних народів порушуються

03 ЛИПНЯ 2018 10:42

Поєднання расистської і ксенофобської ідеології і побоювань, пов'язаних з національною безпекою і станом економіки, все частіше служать приводом для порушень прав корінних народів, меншин і людей, які не є громадянами тієї чи іншої держави. Про це в доповіді, представленій Раді ООН з прав людини, говорить експерт ООН з проблеми расизму.

Спецдоповідач ООН з питань расової дискримінації і ксенофобії Тендайі Ачіуме зазначила, що держави здавна використовують громадянства або імміграційний статус в якості знаряддя дискримінації. Вона вважає, що в основі такої політики лежить етнонаціональна ідеологія за ознакою раси, походження і етнічної або релігійної приналежності.

За даними ООН, у світі налічується приблизно 10 млн осіб без громадянства. Через відсутність документів особи без громадянства стикаються з серйозними і часто непереборними перешкодами в області правосуддя, зайнятості, освіти, медичного обслуговування, реєстрації народження, володіння майном, свободи пересування та участі в політичному житті. Крім того, їм загрожує небезпека стати жертвами торгівлі людьми та інших форм експлуатації. Як правило, люди без громадянства живуть в постійному страху, побоюючись арешту і видворення через відсутність у них офіційних документів.

У доповіді Спецдоповідач детально розглянула сучасні ідеології расизму і ксенофобії, а також закони, політику і практику, які впливають на здійснення права на громадянство, національність і імміграційний статус. Вона підкреслила, що ці явища заборонені міжнародним правом, і рекомендувала конкретні заходи, які повинні прийняти держави.

Світ, 03.07.2018 10:42