Місце з падіння літака 18 січня 2023 року. Фото з соцмереж

Падіння гелікоптера в Броварах: у ДСНС відреагували на оголошення підозр своїм працівникам

Державна служба з надзвичайних ситуацій відсторонить від виконання обов’язків осіб, які отримали підозри у справі щодо авіакатастрофи гвинтокрила у Броварах, під час якої загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ. У відомстві наголосили, що надали усі необхідні для розслідування матеріали та всіляко сприяють об'єктивному і прозорому розслідуванню трагедії.

Про це повідомляє Державна служба надзвичайних ситуацій.

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п'яти посадовцям ДСНС, через дії яких 18 січня 2023 року в авіакатастрофі загинуло керівництво МВС. Зазначається, що вони порушили правила безпеки польотів гелікоптера. 

Зокрема, підозру отримали: 

  • начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира частини;
  • заступник командира з льотної підготовки;
  • командир авіаційної ескадрильї;
  • начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

"На сьогодні ДСНС, у порядку, визначеному законодавством, вживає заходів щодо відсторонення від виконання посадових обов'язків осіб, яким ДБР оголосило підозру. Наголошуємо, ДСНС не уповноважена коментувати версії про причини авіакатастрофи, а також оприлюднювати будь-яку інформацію, що пов’язана з проведенням слідчих дій", — заявили надзвичайники.

Авіакатастрофа у Броварах

Вранці 18 січня у Броварах поруч із дитячим садком та житловим будинком впав гвинтокрил.

У будівлях перебували люди, а на борту літального апарату — керівництво Міністерства внутрішніх справ: очільник МВС Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін та державний секретар Юрій Лубкович та інші. 

Монастирський, Єнін, Лубкович

Загиблі посадовці МВС: Денис Монастирський, Євгеній Єнін, Юрій Лубкович

За останніми даними загинули 14 людей, з них одна дитина. Отримали поранення 25, з них — 11 дітей. Одразу після трагедії Кабмін створив робочу групу для розслідування авіакатастрофи.

Силовики повідомляли, що спершу розглядали кілька версій трагедії, серед яких: порушення правил польоту; технічна несправність гелікоптера; умисні дії щодо знищення транспортного засобу. У березні в МВС повідомили, що залишаються робочими три основні версії авіакатастрофи. Йдеться про порушення правил польоту, технічна несправність гелікоптера та умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

"Чорну скриньку", знайдену на місці падіння гелікоптера з керівництвом МВС в Броварах, розшифровували у Франції. Її матеріали передали українському слідству. Після авіакатастрофи у Броварах в МВС заборонили всім керівникам користуватися під час воєнного стану авіаційним транспортом — гелікоптерами та літаками.

Нагадаємо, напередодні генеральний прокурор України Андрій Костін повідомляв, що слідство відкинуло версію про диверсійні дії, які могли призвести до авіакатастрофи гвинтокрила у Броварах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.08.2023 00:15