Місце з падіння літака 18 січня 2023 року. Фото з соцмереж

Загибель керівництва МВС у Броварах: ДБР повідомило, що призвело до авіакатастрофи, й вручило перші підозри

П'ятеро посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій отримали підозру у справі про авіакатастрофу у Броварах Київської області 18 січня 2023 року, в якій загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ. Слідчі Державного бюро розслідувань з'ясували, що посадовці порушили правила безпеки польотів гелікоптера, через що літальний апарат зазнав катастрофи.

Про це повідомляє прес-служба ДБР. Зокрема, підозру отримали: 

  • начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира частини;
  • заступник командира з льотної підготовки;
  • командир авіаційної ескадрильї;
  • начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

ДБР

Фото: прес-служба ДБР

Розшифровка "чорних скриньок": як розгорталися події у трагічний день

Працівники ДБР відновили похвилинно день аварії, зокрема розшифрували "чорні скриньки". Так, встановлено, що 18 січня 2023 року керівництво МВС планувало візит до Харківської та Дніпропетровської областей. Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

"Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте жоден з посадовців відповідальних за безпеку польотів його не скасував або не переніс виліт на пізніше, до моменту сприятливих погодних умов", — наголосили у ДБР.

Слідчі з'ясували, що через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху. ДБР вказує, що командир екіпажу побачив перешкоду — багатоповерховий будинок та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся, втратив орієнтування в просторі й під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, зіткнувся із землею. Під час падіння вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

маневр

Реконструкція трагічного маневру гелікоптера

Відомо, що, крім високопосадовців МВС, в авіатрощі загинули чотири жінки та малолітня дитина, які саме прийшли у садочок. 31 особа, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Посадовців Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ підозрюють у порушенні правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду — ч. 3 ст. 276 КК України. Водночас начальник служби безпеки польотів цього ж загону отримав підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Їм загрожує до десяти років позбавлення волі.

Авіакатастрофа у Броварах

Вранці 18 січня у Броварах поруч із дитячим садком та житловим будинком впав гвинтокрил.

У будівлях перебували люди, а на борту літального аапарату — керівництво Міністерства внутрішніх справ: очільник МВС Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін та державний секретар Юрій Лубкович та інші. 

Монастирський, Єнін, Лубкович

Загиблі посадовці МВС: Денис Монастирський, Євгеній Єнін, Юрій Лубкович

За останніми даними загинули 14 людей, з них одна дитина. Отримали поранення 25, з них — 11 дітей. Одразу після трагедії Кабмін створив робочу групу для розслідування авіакатастрофи.

Силовики повідомляли, що спершу розглядали кілька версій трагедії, серед яких: порушення правил польоту; технічна несправність гелікоптера; умисні дії щодо знищення транспортного засобу. У березні в МВС повідомили, що залишаються робочими три основні версії авіакатастрофи. Йдеться про порушення правил польоту, технічна несправність гелікоптера та умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

"Чорну скриньку", знайдену на місці падіння гелікоптера з керівництвом МВС в Броварах, розшифровували у Франції. Її матеріали передали українському слідству. Після авіакатастрофи у Броварах в МВС заборонили всім керівникам користуватися під час воєнного стану авіаційним транспортом — гелікоптерами та літаками.

Нагадаємо, напередодні генеральний прокурор України Андрій Костін повідомляв, що слідство відкинуло версію про диверсійні дії, які могли призвести до авіакатастрофи гвинтокрила у Броварах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.08.2023 13:02