Палеонтологи знайшли останки жаби віком 99 мільйонів років

20 ЧЕРВНЯ 2018 10:13

Палеонтологи виявили в бурштині останки жаби, вік знахідки оцінюється в 99 мільйонів років, повідомляється в журналі Scientific Reports. Це саме раніше пряме свідчення того, що жаби мешкали у вологих тропічних лісах в крейдяному періоді.

Сьогодні близько третини відомих видів жаб мешкає в тропіках. Вважається, що ці земноводні з'явилися ще 200 мільйонів років тому, проте про ранній період їх еволюції майже нічого не відомо - скам'янілості, що відносяться до того періоду майже відсутні. Тепер, завдяки виявленим в бурштині останкам, вчені визначили, що жаби населяли дощові ліси вже 100 мільйонів років тому.

Новий вид, що отримав назву Electrorana limoae, був виявлений на території М'янми командою палеонтологів під керівництвом Ліда Сіна (Lida Xing) з Китайського геологічного університету.

Вік знахідки було визначено завдяки датування циркону, що містився в породах, де був знайдений бурштин (98,8 ± 0,6 мільйона років). У минулому дослідники знаходили в бурштині останки віком 40 мільйонів років (Карибський регіон) і 25 мільйонів років (Мексика). Найдавніші скам'янілості жаби датуються періодом 199 мільйонів років тому.

Останки жаби збереглися лише частково: дослідники змогли ідентифікувати тільки череп з зубами, передні лапи, частина хребта і задньої лапи. Поруч з амфібією також були виявлені фрагменти рослин і непізнаний жук, якого вона, ймовірно, намагалася з'їсти. Комп'ютерна томографія останків показала, що стародавні жаби не сильно відрізнялися від сучасних.

Найбільше вони виявилися схожі на жерлянок і жаб-повитух. Цікаво, що зараз вони зустрічаються в помірних широтах Євразії, а не в тропіках, як їх древній родич. Виявлені останки стали самим прямим доказом того, що жаби вже жили у вологих тропічних лісах близько 100 мільйонів років тому - в епоху, коли на Землі ще жили динозаври.

Однак виявлених фрагментів недостатньо для того, щоб зробити остаточні висновки про внутрішню будову тварин або їх способі життя. У майбутньому вчені сподіваються знайти більш повні копалини.

М'янма досить багата добре рештками давньої флори і фауни. У минулому на території країни було виявлено древній хвостатий павук, жук-перокрилка, а також квіти віком 99 мільйонів років. Крім того, дослідники знаходять нові види і зараз: в минулому році зоологи описали 19 нових видів геконів.

Фото, 20.06.2018 10:13