Персеїди – головний «зорепад» літа!

11 СЕРПНЯ 2017 09:50

Не проґавте можливість побачити одне з найкрасивіших і найвідоміших явищ нічного неба Північної півкулі — метеорний потік Персеїди, інформує TrueUA з посиланням на Street Astronomy.  

Персеїди є чи не найбільш динамічним, стабільним та чисельним метеорним потоком, що досягає свого максимуму щороку у серпні.   

Впродовж піку кількість метеорів, що згорають в атмосфері, може досягати в середньому чисельності від 80 до 120 за годину.  

Цього року, через спадаючий, але ще яскравий Місяць, видимість для спостерігачів буде ближче до 40 або 50 метеорів на годину, — але тим не менш — це повинно бути дуже захоплююче.   

Така кількість метеорних частинок, що очікується цього року є типовою, і якби не місячне сяйво, то це число могло б зрости до 80-100 метеорів/год. Бували роки сплесків активності, як, наприклад, у 2016 році, коли кількість метеорів досягала 150-200 метеорів/год.   

У 2017 фактичний пік метеоритного дощу розпочнеться близько 1:00 p.m EDT 12 серпня. Це 20 година вечора 12 серпня по Києву.  

Це означає, що у ніч суботи, починаючи з 20 години кількість метеорів, що можна буде побачити візуально, поступово зростатиме.   

Ніч напередодні (п’ятниця) та опісля піку (неділя) також будуть багаті на метеори.   

Як уже згадувалося, — яскраве місячне сяйво поглине спалахи не надто яскравих частинок потоку Персеїд.   

Та Персеїди багаті на боліди — великі вогняно-яскраві метеоритні тіла, що залишають за собою яскраві сліди з розжарених в атмосфері газів різного кольору, які Місяць точно не заважатиме побачити.  

Метеорний дощ Персеїд відбувається щороку, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта—Туттля.  

Ядро комети сягає близько 26 кілометрів.   

Останнє зближення з Землею було у 1992 році, а наступне очікують у 2126 році.   

Хоч комета і наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст наша планета проходить щороку.   

І саме уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки.   

З’являються вони поблизу сузір’я Персея, через що і отримали таку назву. Персеїди найкраще видимі у Північній півкулі Землі та у середніх широтах, ближче до тропіків.  

Для спостереження Персеїд не потрібні ніякі астрономічні прилади, тому насолодитися нічним видовищем може будь-хто.   

Мінімальні вимоги до спостерігача — обрати найменш штучно освітлене місце з якнайбільшим оглядом неба, виділити на спостереження кілька годин свого часу.  Особливість метеорного потоку в тому, що куди б ви не дивилися – шанс побачити метеор Персеїд є завжди, але якщо дивитися в сторону радіанту – ділянки неба, з якої метеори «вилітають» — можна побачити ще більше яскраво спалахуючих метеорних частинок.  Радіант Персеїд знаходиться поблизу сузір’я Персея, у північно-східній ділянці неба.  Для того, щоб краще зорієнтуватися — знайдіть, певно найбільш візуально відоме сузір’я Кассіопеї (літера W у небі) та дивіться від нього лівіше та трохи нижче — саме там знаходиться точка, з якої вилітатимуть метеори.  Ще раз нагадаємо про час, коли Персеїди досягнуть свого максимуму – вечір суботи 12 серпня. Час – 20:00. Але слід пам’ятати, що Земля проходить через потік частинок комети уже з 17 липня і по 24 серпня, тому поодинокі метеори можна побачити уже цими ночами. І їхня кількість поступово зростатиме аж до 12 серпня, а опісля зменшуватиметься. Чистого усім нам неба та вдалих спостережень!

 

Суспільство, 11.08.2017 09:50