Фото: Maxar Technologies

Під воду пішли цілі міста: супутникові знімки Херсонської області

У мережі з'явилися фото наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС, на яких видно увесь масштаб руйнувань. Супутникові знімки надала компанія Maxar Technologies.

Про це пише The Guardian.

У Maxar зауважили, що їхні зображення охоплюють понад 2 500 квадратних кілометрів між Новою Каховкою та Дніпровською затокою на південний захід від міста Херсона на Чорному морі. На зображеннях видно будинки та будівлі, занурені у воду, у багатьох видно лише їхні дахи, а вода захоплює парки, землю та інфраструктуру. У місті Нова Каховка на супутникових знімках видно, що після обвалу дамб повінню змито судноплавний док. 

Глава ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс заявив Раді Безпеки ООН, що "масштаби катастрофи будуть повністю усвідомлені лише найближчими днями".

Ситуація на Херсонщині 7 червня

Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, станом на ранок на правому березі області затоплено 1852 будинки. Він також попередив місцевих жителів, що вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

Нещодавно в мережу потрапило відео, як люди на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області благають про допомогу. На кадрах із дрона видно, як жінка із дітьми сидить на даху затопленого будинку. Пізніше стало відомо, що військовим із 406-ї бригади вдалося дроном передати родині пляшки з водою.

Херсонці із мікрорайону Корабел уночі чекали на рятувальників і волонтерів на дахах будинків та автівок. Місцеві жителі зізнаються, що не очікували того, що вода почне підступати настільки швидко. Нині евакуація людей триває. Влада забезпечує усіх питною водою та ухвалює рішення для тих населених пунктів, які живилися з водосховища.

Нагадаємо, рівень води у Херсоні внаслідок підриву Каховської ГЕС на ранок середи, 7 червня, становив 5,29 метра. Фактично, за останні 29 годин рівень води піднявся на п'ять метрів. Від моменту підриву з Каховського водосховища вийшла лише одна четверта частина об'єму води, тож вода ще довго буде прибувати. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.06.2023 15:14