Фото: соцмережі

Рівень води піднявся на 6 метрів: як Херсонщина пережила першу ніч після підриву ГЕС (фото, відео)

У Херсоні після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції продовжує підійматися рівень води. За ніч у місті вода піднялася на п'ять-шість метрів.

Рятувальники на човнах визволяють заблокованих у власних квартирах людей. Вже звільнили близько 30 жителів. У місті триває евакуація. Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати.

За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, станом на ранок на правому березі Херсонської області затоплено 1852 будинки. Він також попередив місцевих жителів, що вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

"Протягом ночі надзвичайних подій не зафіксовано. Інтенсивність підтоплення зменшується, однак через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме. За нашими прогнозами, рівень води збільшиться ще в районі метра протягом наступних 20 годин", — розповів очільник області.

За його словами, цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вчора вода ще не дійшла.

"Вже всі працюють, аби допомогти людям, які опинились у зоні підтоплення. Вночі до нас звернулося 13 людей, серед яких п’ятеро  жителі лівобережжя. Станом на 06:00 евакуйовано 1457 людей. Зокрема, з мікрорайону Корабел вивезли 1286. Тільки зранку звідти допомогли вибратися 10 людям", — розповів Прокудін.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський відреагував на цю подію й звинуватив Росію в жорстокому екоциді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.06.2023 09:26