Колаж TrueUA

Третій вибух. Як окупанти знищували українські ГЕС

У ніч з 5 на 6 червня російські окупаційні війська імовірно, військовослужбовці 205-ої мотострілецької бригади армії РФ підірвали машинний зал і греблю Каховської гідроелектростанції. За кілька годин Каховська ГЕС перестала існувати. А територію Херсонської області нижче за течією Дніпра почали затоплювати води Каховського водосховища, яке за кілька днів теж зникне з мапи України.

Це ж було вже

Черговий (і водночас зовсім не "черговий", а по-своєму унікальний) воєнний злочин російських окупантів викликав шок як в Україні, так і у світі. Хоча кому, як не українцям, знати про те, що подібні речі окупанти уже робили на нашій землі. Причому двічі.

18 серпня 1941 року радянська армія, яка на початку радянсько-німецької війни не могла втримати сили вермахта, підірвала Дніпровську ГЕС, першу із каскаду гідроелектростанцій на українському Дніпрі. В українських ЗМІ досі точаться дискусії щодо того, якими були наслідки того вибуху, але, зважаючи на те, що розміри руйнувань на ДніпроГЕСі були дуже серйозними — близько 120 на 20 метрів — кількість жертв, імовірно, була значною.

підрив греблі ГЕС

Підрив греблі ДніпроГЕСу, 18 серпня 1941 рік. Джерело: "Радіо Свобода"

Причому загинули не тільки німецькі військові, а й радянські, які перебували нижче за течією Дніпра — у Біленьківських та Каневських плавнях. Про цивільне населення годі й говорити хвиля, яка пронеслася від Запоріжжя аж до, за деякими свідченнями, Нікополя, змила купу сіл, розташованих на берегах найбільшої річки України.

Німецькі окупанти відбудували ДніпроГЕС, але уже 1943 року самі ж підірвали його намагаючись не пропустити на правий берег Дніпра окупантів радянських.

Підрив Дніпрогесу 1943 рік

Підрив ДніпроГЕСу 1943 рік. Джерело: Вікіпедія

Так за два роки легендарна гідроелектростанція пережила дві катастрофи. Але найголовніше, що ці дві катастрофи крім усіх інших жахів Другої світової війни пережили й українське населення нижнього Подніпров'я. Але якщо нацисти знищували все-таки чужу землю, чужих людей, то для комуністів Запоріжжя було своєю територією. І не так, як для путінського режиму, який, попри усі записи в Конституції, розуміє, що це не його земля, а всерйоз і назавжди (аж до 1991 року).

З того часу пройшло 70 років. На українську землю прийшли старі-нові окупанти, які увібрали в себе найгірші риси обох попередніх і німецьких нацистів, і радянських комуністів. І абсолютно логічно у певний момент російсько-української війни дійшло до підриву греблі ГЕС. Цього разу Каховської, бо до Дніпровської російські загарбники не зуміли дійти.

Росіяни знищують "росіян"

І знову, як і тоді, від дій військ, керованих із Кремля, постраждали їхні люди. Йдеться навіть не про навколишні міста і села Херсонської області, хоча і про них теж. Згідно із російською Конституцією, уся територія Херсонщини є частиною Російської Федерації. І населення регіону, особливо лівого, за іронією долі та географічними особливостями, нижчого берега Дніпра для Кремля нібито теж росіяни, такі, як бєлгородці, саратовці чи новосибірці. Але російська армія без тіні сумніву підірвала Каховську ГЕС, створивши серйозну екологічну катастрофу, одну із найбільших у світі у ХХІ столітті.

підрив Каховської ГЕС

Фото з соцмереж

Та річ не тільки в Херсонській області, яку насправді й росіяни не вважають своєю територію і, як ми бачили, легко відмовилися від того ж Херсона, на відміну від українців, які досі захищають Бахмут. Річ у тім, що руйнування Каховської ГЕС логічно обернеться проблемами й у Криму куди окупанти постачали воду Північнокримським каналом після окупації Херсонської області. Уже в перші години після підриву гідроелектростанції стало відомо, що рівень води у каналі почав знижуватися. У перспективі ж Крим знову, як і з 2014-го по 2022 рік, залишиться без води.

затоплення

Фото з соцмереж

А це, як бачимо, зовсім не бентежить кремлівську владу. Відповідну проблему путінський режим взагалі не вважає такою як не вважав її й тоді, коли дніпровська вода (до речі, через дії самих росіян, які замінували помпові станції на каналі) не надходила до Криму. Таке ставлення навіть до своїх людей чи тих, кого вважають своїми, є характерним для будь-якої російської влади. Навіть умовно демократична єльцинська Росія убивала своїх же співгромадян у Чечні, а не намагалася домовитися з ними мирно і цивілізовано.

Про авторитарні путінські часи годі й говорити правління нинішнього кремлівського тирана почалося з терактів проти населення своєї країни. І завершується (навряд чи у когось є сумніви в тому, що нинішній режим переживе російсько-українську війну) черговим терактом проти населення, яке Кремль нібито, принаймні, на словах і в документах, вважає своїм.

Головний урок для України

Українцям же — як суспільству, так і владі — варто винести із цієї трагічної історії головний урок. Коли сусідуєш із Росією треба бути готовим до всього. Історії із не підірваними мостами, бо "психологічно були не готові", і росіянами-"теж людьми", які "не можуть піти війною на Україну", повинні бути остаточно і назавжди змиті водами знищеного цими "нібито-людьми" Каховського водосховища.

1941 року радянські росіяни продемонстрували, що вони готові знищувати усе, навіть своїх людей і своїх військових, заради можливої ситуативної вигоди (підрив ДніпроГЕСу аж ніяк не завадив Німеччині захопити не тільки Запоріжжя, а й усю Українську РСР). 2023-го вони це практично в режимі онлайн відтворили. Мантра "можемо повторити" о 03:00 6 червня заграла новими кривавими барвами.

Після підриву Каховської ГЕС у жодного з нас не повинно бути ні тіні сумніву в тому, що ці окупанти у своєму бажанні знищити Україну й українців готові піти на все. Навіть на ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС, яка досі перебуває під контролем окупантів.

Але Запорізька атомна це уже небезпека для усієї Європи. Тож знищення Каховського водосховища має стати останнім сигналом не тільки для українців, але і для Заходу також. Інакше Кремль у своєму бажанні "повторити" може не зупинитися і перед спробою відтворити найбільшу техногенну катастрофу в історії планети. А молоде українське місто Енергодар стане новою Прип'яттю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 06.06.2023 17:15