Фото: ОП

У Зеленського назвали ймовірних виконавців підриву Каховської ГЕС

За даними української розвідки, за підривом Каховської ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. Таку заяву зробив радник глави офісу президента України Михайло Подоляк.

Про це він заявив в ефірі Breakfast Show.

"Це попередня інформація. Безумовно, зараз усе перевірятиметься. Без сумніву, буде перевірятися багаторазово. Вона (військова частина, — ред.) локалізована там, відповідно, є попередні дані, що це представники 205 мотострілецької (бригади, — ред.)", — сказав Подоляк.

На його думку, росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

"Мотивація очевидна. Це тактичне завдання, яке Росія намагається вирішити, щоб утримати під контролем ситуацію чи ініціативу, яку вони втратили на Донецькому напрямі", — сказав він.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк пояснила, що російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, адже у них не витримали нерви в очікуванні контрнаступу Збройних сил України. У такий спосіб рашисти намагаються завадити контрнаступальним діям українських бійців.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення. Шмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

Станом на 10:00 вже було евакуйовано 742 людини. Йдеться про жителів Херсонської області, які проживають на правому березі Дніпра. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває, а це своєю чергою унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання ради національної безпеки та оборони після підриву окупантами Каховської ГЕС. На ньому ухвалили низку важливих рішень.

Нагадаємо, секретар національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що руйнування гідроелектростанції жодним чином не вплине на звільнення України

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 12:40