Фото: Укргідроенерго

Відновленню не підлягає: "Укргідроенерго" повідомив про наслідки підриву Каховської ГЕС

Після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована. ГЕС відновленню не підлягає.

Про це повідомила прес-служба "Укргідроенерго".

Епіцентром підриву стала машинна зала, через що зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано.

"Станція відновленню не підлягає", — констатували спеціалісти.

За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів. Фахівці наголошують, що неконтрольоване зниження рівня води у сховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

"Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники", — додали в "Укргідроенерго".

Підрив Каховської ГЕС: що відомо

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. Спершу факт руйнування підтвердили представники оперативного командування "Південь", а пізніше — Херсонська обласна військова адміністрація.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, в області розпочалася евакуація з небезпечних районів. Він закликав мешканців зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне через п'ять годинВодночас, за словами голови Нікопольської районної військової адміністрації Євгена Євтушенка, вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину.

Крім того, у МВС повідомили, що підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел. 

Мікрорайон Корабел в Херсоні вже знеструмили з метою безпеки, незабаром відключать й газопостачання. Своєю чергою президент Володимир Зеленський скликав екстренне засідання Ради національної безпеки й оборони через підрив ГЕС. Також гарант закликав громадян поширювати лише офіційну та перевірену інформацію і додав, що такими діями рашисти лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі.

У чому важливість Каховського водосховища

Каховська ГЕС вважається останньою в переліку Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Вона розташована за п'ять кілометрів від Нової Каховки, що на Херсонщині. Цей населений пункт поки що тимчасово непідконтрольний Україні. До російського вторгнення саме ця станція забезпечувала річне регулювання стоку Дніпра, що дозволяло постачати електроенергію, а також допомагати у зрошенні й водозабезпеченні засушливих регіонів півдня України.

Падіння рівня води на Каховській ГЕС створює небезпеку для Запорізької атомної електростанції. Цей російський теракт може залишити ЗАЕС без води для охолодження, адже вода для атомної електростанції береться саме з Каховського водосховища.

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент Володимир Зеленський повідомляв, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської ГЕС. За його словами, після підриву можуть постраждати сотні тисяч людей, може бути зруйновано постачання води значною частиною півдня України.

Крім того, 10 лютого повідомлялося, що російські окупанти скидають воду з Каховського водосховища. Це може призвести до катастрофи на Запорізькій АЕС. Вчені попереджали, що скидання російськими загарбниками води з Каховського водосховища матиме величезні наслідки для всього промислового комплексу України, який зосереджений у басейні Дніпра, й у тому числі для населення. Тут навіть є загроза для Києва й сусідніх країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 09:47