Фото: vikna.tv

Чому окупанти підірвали Каховську ГЕС: пояснення військових

Російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, адже у них не витримали нерви в очікуванні контрнаступу Збройних сил України. У такий спосіб рашисти намагаються завадити контрнаступальним діям українських бійців.

Про це повідомила керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, передає "Радіо Свобода".

Відтак, російські загарбники намагаються збільшити площу водної поверхні, щоб українські сили оборони не вдалися до форсування Дніпра.

"Вони вирішили, що зараз таким чином зможуть зупинити контрнаступ українських сил. Вони настільки втомилися чекати, з якого напрямку він відбудеться (контрнаступ, — ред.), що будь-яка активність Сил оборони, зокрема і посилення контрбатарейної роботи, призвели до того, що у них не витримали нерви і вони намагаються збільшити площу водної поверхні, щоб українські сили оборони не вдалися до форсування", — пояснила Гуменюк.

Посадовиця також зауважила, що рашисти більше не почувають себе захищеними на лівому березі.

"Вони усвідомлюють, що місць дислокації безпечних для них фактично на лівому березі немає. І саме тому вони вже за принципом "після мене хоч потоп", даруйте на каламбурі, діють так саме", — додала вона.

Водночас Гуменюк наголосила, що після підриву ГЕС смуга вогневих позицій російських окупантів суттєво посунеться, а херсонці на правому березі менше потерпатимуть від атак рашистів.

"Через цю високу воду вони мають відсунутися якомога далі від лівого берега. Це означає, що трошки легше буде херсонцям на правому березі стосовно обстрілів", — повідомила Гуменюк.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. Спершу факт руйнування підтвердили представники оперативного командування "Південь", а пізніше — Херсонська обласна військова адміністрація. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, в області розпочалася евакуація з небезпечних районів. Він закликав мешканців зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне до 12:00 6 червняТакож відомо, що вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину. Це створює небезпеку для Запорізької атомної електростанції, зокрема, може залишити її без води для охолодження, адже вода для атомної електростанції береться саме з Каховського водосховища.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення. Шмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

Крім того, у МВС повідомили, що підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел. 

Додамо, у зв'язку з руйнуванням Каховської ГЕС у Кривому Розі Дніпропетровської області ситуація із водопостачанням є дуже складною, але контрольованою. У місті провели екстрену нараду та ввели низку обмежень для містян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 10:59